Nytt bolag siktar mot Asien
Skivbolagsbranschen behöver nytt blod. Det tycker Lars Björkman från Nyköping som tillsammans med två kompanjoner från Linköping startat eget och hoppas på att ta sig in på den asiatiska marknaden.
Vi tycker inte att branschen är i nedåtgående. Problemet med dagens industri är att det på varje chefspost sitter en gammal skivförsäljare. Det gör att de gamla strukturerna lever kvar och de nya möjligheterna som finns ses inte som möjligheter utan som hot. Det är inte någon bra inställning för en företagsledare, säger Lars Björkman.
I stället för att slå sig in i något av de existerande skivbolagen har de tre valt att starta eget. Bolaget heter Scandipop och siktet är först och främst inställt på Asien.
Vi tittar på lite mer oexploaterade marknader som Kina, Hong Kong, Taiwan och Singapore, säger Lars Björkman.
För att få en grund att stå på har han och kollegorna forskat kring musiklivet i länderna, pluggat topplistor, undersökt hur och om skivor köps eller om musik distribueras på andra sätt.
I exempelvis Hong Kong laddas musik främst ned till mobiltelefonen, säger Lars Björkman.
De tre skivbolagsdirektörerna går just nu musikproducentprogrammet vid Linköpings Universitet. Företaget är tänkt att vara något att stå på när utbildningen är slut lagom till årsskiftet. Planerna är många och på Lars Björkman förstår man att förutom att alla tre förenas av ett stort musikintresse har detta med affärer att göra.
Vi har alla en bakgrund som egenföretagare. Just nu är vi inne i en kreativ fas med arbetet, säger Lars Björkman.
Eftersom de till viss del vänder sig mot hur dagens skivindustri fungerar kommer bolaget att arbeta på nya sätt. Om Scandipop exempelvis har en artist de vill föra fram i Sverige kanske det inte ens kommer finnas någon fysisk skiva att köpa.
Här är det livescenen som gäller. Folk betalar gärna 300 kronor för en timmes konsert men tycker att 150 kronor för en skiva är för mycket. Då skulle man kunna tänka sig att arbeta med en artist som spelar mycket live på olika scener dit publiken kommer och att musiken kanske bara finns att ladda ned gratis på nätet, säger Lars Björkman.
Men Sverige får komma senare. Nu är det Hong Kong som gäller. Ett antal låtar är redan skrivna av skivbolagsägarna och en sångerska har sjungit in vissa av dem på mandarin, språket som talas av flertalet i Kina.
Vi har gjort vår musik med vissa asiatiska inslag. Exakt hur det ska förpackas och distribueras får vi se, säger Lars Björkman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!