När Janet Johnson, Monica Walker och några andra kvinnor träffades på Hälsoträdgården Lunden i Oxelösund hade de en sak gemensamt – de hade länge varit borta från arbetslivet, på grund av arbetslöshet eller sjukdom.
– Där föddes idén om att starta en ekonomisk förening, berättar Janet Johnson.
Benita Hedman Runesson och Tony Edberg – som tillsammans driver Hälsoträdgården Lunden – stöttade kvinnorna, ingjöt mod och delade med sig av kunskaper.
I maj 2012 registrerades den ekonomiska föreningen Ekolågan. I september samma år öppnade föreningen en loppis på Skogsvägen i Oxelösund. Även
Solwig Iwarson, Anette Broms, Irena Markusson, Margareta Singh och Irene Thunberg hade lång arbetslöshet eller sjukskrivning bakom sig när de började på Ekolågan .
I höstas föreslog Solwig Iwarson att föreningen skulle starta caféverksamhet. Hon hade sett att gamla tobakslokalen på Frösängs torg stod tom och såg en möjlighet.
Inger Bengtsson och Mattias Larsson, som jobbade på Ekolågan, renoverade lokalen, som därefter anpassades och utrustades.
– När vi tog över lokalen fanns inte ens ett trinettkök här, berättar Solwig.
När Café Ekolågan nyligen öppnade hade Irene Thunberg sytt gaqrdiner och dukar som ska passa den marina inredningen. När Café Ekolågan öppnade fick Oxelösundsborna ytterligare ett café att besöka samtidigt som kvinnorna i föreningen fick ytterligare en meningsfull sysselsättning.
– Efter lång sjukskrivning och nya knän trodde jag inte att jag kunde något, men för varje hinder som jag kliver över så växer jag som människa. När jag är hemma längtar jag till nästa arbetsdag, säger Anette Broms.
– Att driva café känns jättespännande, understryker Janet Johnson.
Kvinnorna har olika erfarenheter och kunnande. Anette har tidigare arbetat som dagbarnvårdare och är kunnig inom sömnad, matlagning och bakning. Janet har mest haft administrativa uppgifter, bland annat som ekonomiassistent. Irena har haft olika sysslor på restauranger och serveringar – bland annat servitris, köksbiträde och kock – och har arbetat inom vården. Solwig har i Oxelösund drivit både café, grill och webbutik.
– Vi kan olika saker och kompletterar varandra, konstaterar Solwig.
Hon talar – liksom de andra kvinnorna – med glädje om caféet. Men hon pratar också om den praktiska och ekonomiska verkligheten, om löner och arbetsförmedlingens ekonomiska stöd, om inköp av varor, omsättning och konkurrens.
– Oxelösund är en svår stad att etablera sig i. Men med vår ekologiska inriktning tror vi att vi kan etablera oss, säger Solwig.
Kvinnorna i Ekolågan sprudlar av idéer. Stickcafé, kurser inom hantverk och webbutik är förslag som kommer på tal under intervjun.
– Här finns inga gränser. Är någon duktig på en sak eller har en idé så kan vi försöka skapa ett jobb av det. Och här finns plats för fler, säger Solwig välkomnande