Nytt kyrkoparti rör om i grytan
Kyrkovalet kan bli mer spännande än på länge i Trosa. Ett nytt parti har brutit upp de politiska blocken.
I år ställer tre partier upp. Här finns socialdemokraterna med Arne Johansson som första namn. Partiet aktiv kyrka toppas av centerpartisten Kjell Gustafsson. Överst på posk-listan står kristdemokraten Gunnar Karltorp.
Posk är ett riksparti som finns lite runt om i landet. Namnet är en förkortning. Den står för partipolitiskt obundna i svenska kyrkan.
Posk-listan samlar ett stort antal mer eller mindre kända medborgare. Partiets valsedeln till kyrkofullmäktige upptar 31 namn. Detta trots att bara 25 mandat står på spel.
Hela den politiska färgpaletten finns representerad på posksedeln, från moderater och kristdemokrater till socialdemokrater och vänsterpartister.
Den som studerar vilka som ställer upp till val i kyrkofullmäktige och jämför med valen i församlingarna blir lätt förvirrad.
Arne Johansson kandiderar exempelvis för socialdemokraterna i samfällda fullmäktige och för partiet kyrkans väl
i Västerljung. Kjell Gustafsson ställer upp för aktiv kyrka
i fullmäktigevalet, för folkets kyrka i Trosa/Vagnhärads församling och för c i valet till stiftsfullmäktige.
Posk har tvingat de traditionella politiska partierna att sluta sig samman i allianser för att hålla nykomlingen stången. Men vad är det som skiljer?
Posk vill ha indirekta val till kyrkans högsta organ och ge biskoparna ett större inflytande. Annars finns inte mycket i valmanifestet som inte de flesta andra kan ställa upp på.
Vi vill ha direkta val. Annars finns inga skarpa partipolitiska skiljelinjer, säger Inger Lager (s).
Möjligen betonar vi folkrörelseanknytningen hårdare, säger Kjell Gustafsson.
På en del platser i landet ställer extrema högerpartier upp i kyrkovalet. Så icke i Trosa.
Visst finns kontroversiella frågor inom kyrkan synen på kyrkans vigselrätt, på de homosexuella, på kvinnliga präster, på diverse trosfrågor. Olika människor är mer eller mindre bokstavstrogna.
Men åsikterna följer inte några partigränser. De skär tvärs igenom den traditionella höger-vänsterskalan.
Så hur ska väljarna veta hur de bör rösta?
Kyrkovalet är mer personrelaterat än andra val. Det bästa är nog att välja dem man känner och har förtroende för, säger Kjell Gustafsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!