Nytt minimuseum startat på Kråmö
Vattenskvalp och historia erbjöds de många besökarna på Kråmödagarna i helgen.
Svalt vitkalkade väggar möter i dörröppningen till Kråmös nya minimuseum. Här har arrendatorn Håkan Jäderberg samlat saker som tillhört tidigare boende på ön under 1900-talet. De flesta kommer från Einar och Hilja Tärk, som bodde här i 52 år, fram till 2003.
De tillverkade saker själva. Det var man tvungen till, säger Håkan Jäderberg.
I det lilla rummet finns håvar och egentillverkade nät. Korgar och träkrokar. Medicinaskar och en grov diskborste.
I en hörna står mjölkkärl efter den mejeridirektör, som gjorde Kråmö till semesterö för sina anställda på 1940-talet.
Håkan Jäderberg tycker att det känns viktigt att sakerna bevaras. De berättar om vår nyaste historia. Många Trosabor minns när hästen Lotta gick på ön. Nu är hennes spilta museum.
Utanför steker solen. Många av besökarna kastar sig i vattnet. Vid bryggan har Askölaboratoriets båt lagt till.
Ombord står lilla Malin Hellqvist och petar fascinerat på de flytande växterna i plastbyttor. Hon vill gärna ta med sig lite alger hem.
Forskaren Joakim Hansen berättar för stora och små om ängar av alger och vattenväxter under vattenytan, där insektslarver, snäckor och gråsuggor har sitt hem.
När vi simmar och känner något läskigt längs benen är det ofta ålnate eller vitstjälksmöja, upplyser han och visar några vackra rankor.
Växterna, som finns i vikar nära land, påverkas ofta direkt av människans närvaro.
Sommarstugor, båttrafik och muddring kan orsaka övergödning. Då växer vikarna igen med bara en viss typ av vegetation, säger Joakim Hansen, innan han hoppar i vattnet för att se vilka växter som finns vid Kråmö.
Besökarna kommer ut till Kråmö antingen i egna båtar eller med turbåtarna, som kostar en hundralapp tur och retur. Håkan Jäderberg önskar att priset kunde vara lägre under Kråmödagarna.
För en barnfamilj kan det kosta 500 kronor. Jag är lite besviken på att kommunen inte hjälper till med skjutsar, det skulle vara trevligt om det varit gratis. Kommunen borde ju vilja visa ön, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!