Verksamheten startade i januari 2016. Caféet kom att kallas för NY-fiket. Målsättningen har varit att anordna en mötesplats för ensamkommande ungdomar och svenska ungdomar.
Lisbeth Sommarström arbetar som samordnare och verksamhetsansvarig på Barnkulturcentrum vid Nyköpings kommun. Hon berättar att i början var engagemanget stort. Till en början kom cirka 50-70 ungdomar till fiket. Men efter en tid kom allt färre svenska ungdomar till caféet och enligt Lisbeth Sommarström är det just nu till övervägande del nyanlända ungdomar som gör besök varje vecka.
– Runt 85 procent är nyanlända ungdomar. Vi vill skapa förutsättningar för att ungdomar ska kunna mötas och lära känna varandra på lika villkor för att motverka de fördomar som kan uppstå annars, säger hon.
Hon tror att en anledning till att så få svenska ungdomar inte har besökt caféet lika mycket som man hade förhoppningar på beror på bristfällig kommunikation.
– Initiativet kommer främst från oss vuxna och det är vi som har bestämt dagar och tider, vi har inte nått ut till svenska ungdomar.
En ambition som Lisbeth Sommarström har är att mer samarbete och dialog mellan ungdomar ska ge resultat.
– Vi har tagit kontakt med ungdomsfullmäktige och andra föreningar. Det är viktigt eftersom ungdomar vet hur man når ut till andra ungdomar. Vi håller nu på och tar fram en arbetsgrupp och vi hoppas kunna vara igång på allvar när skolan börjar igen.
NY-fiket finansierades fram till december 2016 av statliga medel. Fram tills nyligen har verksamheten bedrivits inom ramen för deras egen budget. Lisbeth Sommarström är därför glad över Länsstyrelsens projektbidrag.
– Det är väldigt glädjande. Vår målsättning är att skapa en mötesplats där nyanlända inte bara ses som nyanlända, utan som just ungdomar.