Nyköping Sedan Nyköpings jubileum 1987 har utvecklingen i hamnområdet varit enorm. Idag välkomnas båtturister, veteranbilsägare, kanotister och flanörer med öppen famn. Sommarkvällarna i hamnen är uppskattade av såväl turister som Nyköpingsbor. Utvecklingen har skett under snart trettio år. Under den perioden har den politiska majoriteten växlat. Det verkar ha rått enighet om att hamnområdet är viktigt för staden. Nu kommer de negativa nyheterna tätt.
Först beskrivs förändringar som får Nyköpings Automobilsällskap att överväga att flytta sina onsdagsträffar till Oxelösund. Så kommer nu en planerad försäljning av Vattensportens hus utan att tillförsäkra Nyköpings kanotklubb möjlighet att använda tornet och närområdet vid kanottävlingar i framtiden.
Kanotklubben i Nyköping är den genom tiderna mest anrika och framgångsrika klubben i Sverige med en blomstrande ungdomsverksamhet. Klubben har idag de bästa förutsättningarna att anordna nationella tävlingar och besöks därför av flera hundra deltagare med anhöriga som upplever hamnområdet och Nyköping under SM-veckor och tävlingshelger i övrigt. Varje år anordnas nationella tävlingar. SM hölls i Nyköping senast 2012 och planeras igen till 2015. Till saken hör att landets enda kanotgymnasium ligger i Nyköping. Klubbens samarbete med kommunens olika företrädare har alltid varit gott.
Att investera som skett i Nyköping i kanotstadion, pirar, starttorn, startgrindar och inte minst kanotgymnasium och sedan sälja en vital del av helheten utan att säkerställa att tornet kan användas till det ursprungligen byggdes för och behövs till är obegripligt. Tänk långsiktigt även nu. Besluten och investeringarna måste hänga ihop och vara begripliga.
Jan Jaanpark och Hans Olausson
Ordförande och vice ordförande i Nyköpings kanotklubb