Öbolandet är snart en del av Trosa stad

Fler hus, bättre vägar, stadigare bro. Se där Trosa kommuns planer för Öbolandet. Men för fastighetsägarna kostar det en slant.I dag går kommunen ut med en förfrågan till samtliga cirka 250 fastighetsägare på Öbolandet:

Övrigt2006-02-14 21:54
Vill de, eller vill de inte, ansluta sina hus till kommunens planerade vatten- och avloppsnät?
Vill de i kommande detaljplan ha möjlighet att stycka av sina fastighet?

Bakgrunden till att kommunen nu på allvar sätter i gång arbetet med ön är att Trosa växer. Före detta fritidsområden permanentas.
Tidigare har kommunen tagit konsekvenserna vid Stensund och Krymla. Och nu är det alltså Öbolandets tur.
Det här är det största projektet hittills under min tid inom politiken, säger Claes Hedlund (s), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Ledamoten Tomas Landskog (m) förklarar varför han anser projektet så viktigt.
Vi måste lösa vatten- och avloppsfrågan. I dag finns risken att brunnarna sinar torra somrar. Vattenkvaliteten är inte den bästa på ön. I värsta fall kan vi drabbas av epidemier om brunnsvatten och läckande avlopp blandas.

Närmast på tur för en exploatering står norra delen av Öbolandet. Preliminärt planeras ett 30-tal nya tomter längs Svartviksvägen, fyra tomter på Strömmingsberget och cirka 20 radhus/lägenheter söder om före detta Edanö festplats.
Brådskande är också en upprustning av dagens vägbank och bro. Banken sätter sig med cirka en centimeter om året. När trafiken ökar är risken att den sjunker snabbare än så.

En ny bro får troligen ett längre spann än den nuvarande. Det skulle ge ökad vattengenomströmning och bättre miljö i stadsfjärdarna.
Kostnaderna för bank och bro blir de enda som måste bäras av samtliga skattebetalare i Trosa kommun.
Pengarna måste alltså fram. Men ännu är de inte avsatta i någon budget.
Vägar, vatten och avlopp ska finansieras genom avgifter som betalas av öns fastighetsägare. Ju större tomt desto högre summa.

Enbart gatukostnaden beräknas till cirka 100 000 kronor för en normal fastighet. Mindre för de små, mer för de större.
Men tomterna är stora på Öbolandet. För att sockra budet erbjuder kommunen de boende möjlighet att stycka av sina fastigheter. Två grannar ska också kunna enas om att stycka av en tomt mellan sig.

Då blir det visserligen en kostnad för den nya tomten.
Å andra sidan kan ägaren eller ägarna få loss en slant vid en eventuell försäljning.
Öbolandsborna har till den 10 mars på sig att besvara kommunens invit. För att täcka kostnaderna krävs att tillräckligt många ansluter sig till kommunalt vatten och avlopp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om