I dag avslutas utfrågningen av Sonia Sotomayor som kan bli USA:s tredje kvinnliga domare och den första med latinamerikansk bakgrund. Enligt den tredelade maktstrukturen i USA nomineras kandidaterna till domarposterna av presidenten men måste godkännas med majoritet i senaten. I USA väljs domarna på livstid, så det är viktigt att det blir rätt. Därför har Sotomayors tidigare avgöranden synats i sömmarna och hon har grillats på frågor av politisk betydelse, exempelvis aborträtt och vapenlagar.
Avgöranden ifrån Högsta domstolen i USA påverkar svensk rätt i obetydlig omfattning. Så det är lite märkligt att det får så mycket medial uppmärksamhet. Det svenska förfarandet saknar inslaget av utfrågning som vi ser i USA. Här är det regeringen som utser domare till både regeringsrätten och Högsta domstolen. Enligt vissa är detta en konstitutionell brist i det svenska systemet och ett oheligt möte mellan politik och juridik. Vad förfarandet verkligen inte möter är medborgarna.
Riktlinjen enligt regeringsformen är att utnämningen ska ske på sakliga grunder såsom förtjänst och skicklighet. Handen på hjärtat nu: Vad vet vi svenskar om våra domare? Kan vi uttala oss om deras saklighet och skicklighet? Vad vet vi om deras sysslor vid sidan av sin domaranställning? Politiska utspel från höger och vänster bidrar till att vi får en hyfsad bild av dugligheten hos våra politiker. Överhuvudtaget uppmärksammas avkunnade domar mycket sällan, än mindre någonting om justitieråden själva. Deras grundlagsskyddade anställning gör dem i??princip orubbliga. Det är åtminstone vad deras egen praxis säger. Ett justitieråd har fällts för och erkänt köp av sexuella tjänster av en omyndig pojke och blev ändå kvar på sin post.
Varför vi lägger locket på om våra egna domare är oklart. Kanske beror ointresset för svenska domarkåren på att lagstiftaren verkligen har det sista ordet. En ny lag kan alltid korrigera ett felaktigt prejudikat. Men gränsen mellan politik och juridik blir suddigare och domstolar verkar få större och större betydelse. Nuvarande ordförande bland justitieråden kommer inom en snar framtid att pensioneras. Enligt tradition är det den mest erfarne bland råden som tar över ordföranderollen. I dagsläget är det sexköparen.
Vi har sett realitysåpan Advokaterna, vi har sett Diplomaterna. När kommer Domarna?
Och hur har vi det på hemmaplan?
Medan politiker hamnar i strålkastare och får tåla ett och annat, arbetar den dömande makten mer ljusskyggt. Juridik och politik är två skilda världar och aldrig mötas de tu i media. Eller?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!