Offside eller spela tillsammans
Detta hade inte hänt om vi vuxna hade varit överens om några saker, till exempel att inte bjuda eller köpa ut alkohol till ungdomar under 18 år. Det är det första vi vuxna bör vara överens om när det gäller ungdomar och alkohol.
Dessutom har vi stöd för detta i svensk lagstiftning. Vem har inte hört alla andra får. Detta kan våra ungdomar använda så länge vi vuxna inte är överens om spelreglerna.
Det fordras, förutom tillgänglighet, också två andra komponenter för att detta skall kunna hända.
Förväntan. Här kan ju vi vuxna bara gå tillbaka till våra egna fester. Hur många fester har vi utan alkohol. Lyser inte detta igenom i ungdomarnas resonemang att Vi skall ha några bira?
Har vi gjort klart för våra ungdomare vad vi tycker och förväntar oss av dem? BO (barnombudsmannen) har i undersökningar redovisat att ungdomar vill ha, för egen del, klara regler från oss vuxna när det gäller alkohol, tobak och narkotika.
Tillfällen. Självklart skall våra ungdomar träffas och ha kul men vi vuxna skulle kunna vara med och lägga oss i dessa tillfällen.
Så, kan vi vuxna på ett tydligt sätt påverka någon av dessa tre komponenter tillgänglighet, förväntan och tillfällen kommer många av dessa fester och annan ungdomsfylleri att minska.
Det lättaste och snabbaste vore om vi började att koncentrera oss på tillgängligheten, för utan alkohol - inga berusade tonåringar Förväntan kan vi också jobba med, men det kan ta lite längre tid.
Där måste vi vuxna vara överens för att kunna spela tillsammans!
Micael Söderström
Förebyggare, IOGT-NTO
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!