Arbetsförmedlingen presenterar två gånger per år en prognos för utvecklingen på arbetsmarknaden. I veckan presenterades prognosen för resten av 2017 och 2018 och den visar att arbetslösheten i Sörmland uppgick till 10,2 procent i maj i år och till 7,3 procent i riket. I slutet av 2018 kommer arbetslösheten i Sörmland enligt prognosen att ligga på exakt samma nivå, 10,2 procent. I riket kommer den att stiga marginellt till 7,4 procent.
Samtidigt som arbetslösheten ligger stilla förväntas dock sysselsättningen i Sörmland öka kraftigt. Ökningen blir i år 1900 personer i länet och under 2018 ytterligare 1500 personer. Orsaken till att sysselsättningen ökar är att konjunkturen är stark. Nästan alla branscher bidrar till tillväxten, men utvecklingen är starkast inom bygg, industri och privata tjänster.
Att arbetslösheten inte sjunker när jobben blir fler beror enligt arbetsförmedlingen på att utbudet av arbetskraft ökar lika mycket som sysselsättningen. Det ökade arbetskraftsutbudet hänger samman med migrationen.
‒Det betyder samtidigt att vi får tillgång till ny arbetskraft. Utan det tillskottet hade arbetskraften blivit en än knappare resurs för företagens behov, säger Jens Lotterberg, arbetsmarknadsanalytiker på arbetsförmedlingen.
Enligt prognosen väntas tillströmningen av nyanlända bli omfattande i år, men minska i omfattning under 2018. I april i år uppgick arbetslösheten till 29,5 procent bland utrikes födda och till 4,3 procent bland inrikes födda.
Jens Lotterberg konstaterar att potentialen för kommande års sysselsättningsökningar är begränsad bland inrikes födda eftersom arbetslösheten är så låg bland dem. Under åren 2010-2015 har antalet sysselsatta ökat med 5500 personer i länet. Bland inrikes födda var ökningen knappa 900 personer och bland utrikes födda var ökningen 4600 personer.
‒Om vi har full sysselsättning i vissa grupper så finns potentialen för kommande års sysselsättning bland de nyanlända, men vi behöver investera i humankapital, utbildning och hitta nya sätt att närma de här grupperna till arbetsmarknaden.
36 procent av arbetsgivarna inom det privata näringslivet anger att man upplevt brist på rätt kompetens i samband med rekrytering. Inom offentliga verksamheter har närmare 70 procent av de tillfrågade arbetsställena angett brist.
‒Bland offentliga arbetsgivare har bristtalen nått oroande höga nivåer och behoven kommer också att öka. Det gäller främst barn- och äldreomsorg, hälso- och sjukvård, utbildning och sociala tjänster, säger Jens Lotterberg.
Jens Lotterberg menar att frågor som berör utbildning är viktiga för länet. Det gäller exempelvis att minska avhoppen från gymnasieskolan och minska andelen som lämnar gymnasiet med ofullständiga betyg.