Ögonkliniken behöver mer pengar: "Räcker inte till som det är i dag"

I bland tar det inte mer än en blinkning så är det klart. Och raskt behöver det emellanåt gå. Ögonkliniken tar emot 60 000 besök om året.

Kristina Bohman, undersköterska, undersöker Irja Borglin för att kontrollera eventuella synförändringar.

Kristina Bohman, undersköterska, undersöker Irja Borglin för att kontrollera eventuella synförändringar.

Foto:

Övrigt2018-12-18 09:00

Irja Borglin tittar med ena ögat in i en lins. På andra sidan sitter Kristina Bohman, undersköterska på ögonkliniken vid Nyköpings lasarett. Irja Borglin ser bara på ett öga och vill för allt i världen behålla skärpan.

Irja Borglin är här för att undersöka gula fläcken, som gör att du förlorar synskärpan. Gula fläcken inträffar med stigande ålder och synskärpan kan gå förlorad snabbt eller ske över tid.

Hon tittar in i ögonapparaten och på en skärm bredvid Kristina Bohman förstoras ögats glaskropp och där kan hon med lätthet identifiera om gulan fläcken blivit större eller är oförändrad.

Ögonkliniken är också en så kallad länsövergripande klinik, det vill säga har verksamhet i Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna. Verksamheten i Nyköpings lasarett huserar i den äldre sjukhuskroppsdelen. Här arbetar 26 personer; ögonläkare, ögonsjuksköterskor, undersköterskor, medicinska sekreterare, ortoptist (specialist på hur de två ögonen samspelar, skelning) och magisteroptiker.

Vid Nyköpings lasarett tar man emot drygt 17300 patientbesök om året, bara till läkare är det 9500, detsamma som drygt 47 patientbesök sett över årets alla dagar.

Det går att få tid till ögonkliniken på olika sätt; antingen via remiss från din vårdcentral eller via en remiss från en optiker, i en glasögonbutik, eller så tar du själv kontakt med ögonkliniken – eftersom du vet att det är ögat som krånglar och ingenting annat – och då behöver du ingen remiss.

I Nyköping finns två operationssalar. Gråstarr operationer är det vanligaste ingreppet. Gråstarr är när linsen blivit grumlig – och då byts linsen ut mot en konstgjord.

Verksamhetschef Ingrid Krona säger att de har långa köer. Sveriges kommuner och landstings register om väntetider till ögonoperation vittnar också om det. I Sörmland får 46 procent av patienter sin ögonoperation genomförd inom vårdgarantins 90 dagar (oktober senaste resultatet). Genomsnitt i riket är 78 procent.

Och i Nyköping är det färre än i Eskilstuna, som opereras i tid.

– Det är stor kö i Nyköping, säger Ingrid Krona.

Det utförs inga ingrepp för att till exempel slippa glasögon, så kallad refraktionskirurgi.

En operation som upptar stora resurser är injektioner av gula fläcken. Gula fläcken ansvarar för synskärpan och förmågan att se detaljer, läsa, känna igen ansikten och det vi ser omkring oss. Åldersförändringar i gula fläcken tillhör det normala och kan vara mer eller mindre omfattande.

Behandlingen av gula fläcken går oftast till så här:

Ögondroppar ges, som bedövar ögat.

Med hjälp av en tunn nål sprutas läkemedel in i ögats glaskropp.

Oftast behövs flera behandlingar.

– De här ingreppen upptar mycket av våra resurser, säger Ingrid Krona, vilket ska ses av att antalet äldre blir fler och fler.

Vad önskar du dig av jultomten?

– Realistiskt uppdrag sett till den budget vi har. Vi räcker inte till som det är i dag. Och så behöver vi större lokaler i Nyköping – där är vi otroligt trångbodda, svarar Ingrid Krona.

Irja Borglin har inte känt något, det kommer som en luftpuff när man tittar in i linsen.

Ett ögonblick senare är det klart.

Västerås sköter helgerna

Ögonkliniken i Sörmland är en länsklinik med placering på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, Nyköpings lasarett och Kullbergska sjukhuset i Katrineholm under en gemensam ledning. Verksamhetschef är Ingrid Krona, tidigare verksamhetschef för vårdcentralen i Gnesta.

Ögonkliniken har idag cirka 90 anställda som utför cirka 60 000 besök/år och cirka 4500 operationer/år.

70 procent av alla patienter är pensionärer.

17329 patientbesök redovisar Nyköpings ögonmottagning på ett år.

Vanliga patientgrupper är de med grå starr (katarakt), glaucom (grön starr), diabetesförändringar i ögat, åldersförändringar på gula fläcken (macula), skelning hos barn och vuxna. Här utförs också planerad näthinnekirurgi samt neurooftalmologisk verksamhet på kliniken, och en omfattande verksamhet kring AMD/svullnad av gula fläcken.

Ögonmottagningen på Nyköpings lasarett är öppen dagtid. Kvällstid finns en ögonläkarjour för hela länet. Under helger är det Västerås som täcker upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!