Ogrundade beslut om sjukpenning

Försäkringskassan i Sörmland nekar sjukpenning utan att först ha samlat in nödvändig information. Sörmlandshandläggarna har sämst beslutsunderlag i landet, visar en ny rapport.

Övrigt2005-09-21 23:49
2001 nej-beslut från november förra året till mars i år från hela landet har granskats av Försäkringskassan centralt. Kvaliteten på utredningarna är god i 96,8 procent av fallen. Men Sörmland ligger betydligt under genomsnittet med nästan 20 procent icke godkända underlag. Ser man till enbart nya sjukfall, där en person söker för första gången, är siffran än mer alarmerande. Bara 60 procent av nej-besluten anses vara tillräckligt utredda.
Beslutsunderlaget ska innehålla medicinskt underlag, sociala förhållanden och arbetsförhållanden. I Sörmlands fall är det framförallt arbetsförhållandena som inte är tillräckligt utredda, säger projektledaren Joakim Niklasson.
Försäkringskassan ska ta reda på hur personens sjukdom påverkar hans eller hennes arbetssituation. En snickare möter större motgångar med ett brutet ben på jobbet än en kontorsarbetare.

Försäkringskassorna förväntas känna till vilken information som ska samlas in från den sökande.
De ska givetvis ha kunskap om det. Vi har genomfört vägledning och metodstöd, säger Joakim Niklasson.
Anna-Lena Karlsson, verksamhetschef för Försäkringskassan i Sörmland, säger att resultatet är oacceptabelt.
Vi är inte nöjda med resultatet.
Försäkringskassan i hela landet har fördubblat sina nej-beslut hittills i år. I Sörmland har 28 sökande fått nej, vilket kan jämföras med 24 stycken under hela 2004.
Känner sig handläggarna pressade att sänka sjukskrivningstalen?
Vi tar det på allvar. Men jag tror inte att handläggarna känner sig så stressade att de fattar felaktiga beslut, säger hon.
Hon menar att Försäkringskassan trots bristfälliga underlag gjort korrekta bedömningar.
Fallet kan kanske vara så självklart att man inte samlar in information om familj och arbetsförhållanden. Men vi ska ha riktiga underlag, säger hon.
Efter ett nej hos försäkringskassan kan den sökande ompröva beslutet först hos myndighetens juristenhet och sedan i länsrätten.
För Sörmlands del är andelen avslag som går vidare till länsrätten näst högst i landet, visar rapporten.
Men trots den höga andelen ligger Sörmland mycket lågt vad gäller beslut som ändrats av länsrätten. Endast två nej-beslut hade hävts av länsrätten i Sörmland fram till och med juni i år.
Anna-Lena Karlsson ser det som ett gott tecken.
Jag tolkar det som att vi förbättrats. Vår egen kvalitetskontroll visar att vi har mycket högre kvalitet i maj och juni, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om