Ökat eget ansvar för de sociala behoven

Övrigt2002-02-18 23:21
I framtiden får var och en ta ännu större ansvar för sina sociala behov än idag. Då gäller det att ha anhöriga och vänner i närheten eller lita till de ideella krafterna i samhället.
På lång sikt tror jag inte att man kan räkna med att samhället orkar med att tillgodose de sociala behoven, säger Carl-Åke Andersson,s, politiskt ansvarig för äldreomsorgen i Nyköping.
Promenader, hjälp att läsa tidningen eller en enkel pratstund i soffan. Det är långt ifrån självklart att det är personalens jobb, menar Andersson.
Ibland finns en inställning att det allmänna ska ställa upp med allt. Man ska komma ihåg att det är ett eget boende där kommunen i första hand hjälper till med den personliga omvårdnaden. Men visst är det önskvärt att de gamla som vill ska kunna få komma ut.
När personalen inte räcker till står hoppet till anhöriga och frivilliga insatser. En rapport från Socialstyrelsen visar att kommunernas förväntningar på de ideella organisationerna växer. Samverkan mellan kommunen och organisationerna har ökat på de flesta håll.
Nyköpings kommun ger exempelvis ekonomiskt stöd till Demensföreningen som bland annat försöker hitta nya former för att aktivera pigga pensionärer.
På S:t Annas äldreboende är personalen kritisk mot att de inte hinner göra något utöver det nödvändigaste för sina gamla. S:t Anna har mindre personal än jämförbara äldreboenden i Nyköping men kommer nu att få extra pengar för att åtminstone få lika mycket personal som övriga.
Vi har haft ett möte med personalen. Efter det har jag funderat och de kommer att få en miljon extra per år. Det räcker till trefyra tjänster, säger Carl-Åke Andersson.
Blir du orolig när du hör rapporter om vanvård av gamla på andra håll i landet?
Nej. Jag har en väldigt stor tilltro till vår verksamhet. Tjejerna som jobbar är engagerade och duktiga, de sliter som djur. Men det är ett jätteproblem att få tag i personal, inte minst sjuksköterskor. På sikt måste vi få en helt annan syn på de här jobben.
Carl-Åke Andersson säger med eftertryck att kvinnolönerna måste höjas. Arbetet i vården är krävande, ansvarsfullt men dåligt betalt.
Varför höjer ni inte lönerna då?
Ja...en procent i löneökning betyder tre miljoner. Det motsvarar tio tjänster. Vi måste också se till arbetsförhållandena i stort och ge möjlighet till vidareutbildning och annan stimulans.
Brukar folk ringa till dig och klaga på äldreomsorgen?
Ibland. Men många ringer och tackar också.

Ann-Katrin Drevfjäll
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om