Art Lab Gnesta får 290 000 kronor för att sjösätta "Squid Squad". Alltfler unga höjer sina röster i kampen för klimatet och i januari drar Art Lab Gnesta i gång ett projekt som vänder sig till klimatengagerade barn och ungdomar i hela länet.
– Det här ett projekt som har vuxit fram genom att vi har träffat många unga med stor frustration över klimathotet. De är inspirerade av Greta Thunberg och ungdomarna sökte själva upp oss i höstas för att lyfta frågorna. Vi ville fånga upp deras unga viljor och åsikter och skapar nu en plats för detta hos oss, berättar Signe Johannessen, konstnärlig ledare på Art Lab Gnesta.
Tanken med projektet är att dra igång en slags konstnärlig aktivistskola. De unga får lära sig allt i från hur ekosystemet fungerar till hur man bäst utformar ett plakat för att nå fram med sitt budskap.
– Vi kommer att jobba i olika åldrar. För de små barnen handlar det om att leka fram kunskaper. När det gäller tonåringar kan det handla om att diskutera exempelvis civil olydnad och lyfta hur de kan agera i stället för att vara apatiska inför framtiden. Kort sagt lära ut hur vi kan nå fram till makthavare i stället för att acceptera mörkret, säger Johannessen som understryker att det handlar om fredlig aktivism.
– Jag kan inte tänka mig ett bättre projekt att ge statliga pengar till. Det handlar inte om att lära unga att bryta mot lagen, tvärtom. Vi vill visa att det finns utrymme för ungas röster i det demokratiska systemet, lära dem hur man skriver ett medborgarförslag, vad krävs för att ordna demonstrationer? Det går med aktivism att få till förändringar på ett lagligt sätt men på nya vägar, säger Signe Johannessen.
"Squid Squad" startar i januari då Art Lab Gnesta bjuder in till ett öppet möte i lokalerna.
– Ungdomar från hela länet är välkomna, tider kommer på vår hemsida, säger Johannessen.
Sörmlands museum får 440 000 kronor för sitt projekt "Mera slöjd! – Ett slöjdprojekt för och med unga".
– Vi vill tillsammans med fritidsgårdar i länet dra i gång gratiskurser i slöjd och konsthantverk. Intresserade fritidsgårdar är välkomna att höra av sig och tanken är sedan att kunna starta upp det här på utvalda platser i Sörmland i början av vårterminen, säger Anny Liivamäe, länshemslöjdskonsulent för barn och unga på Sörmlands museum.