Okunskap om halalslakt

Lars Skoog försöker sig på att beskriva en halalslakt för Södermanlands Nyheter. Jag förstår inte riktig var han har fått att djuret ska långsamt förblöda ifrån?

Övrigt2009-05-03 22:40
När man skär av halspulsådern så kan man inte blöda sakta.
I enlighet med islam så ska slakten ske utan bedövning och ett snitt skärs i en obruten rörelse. Kniven kontrolleras före och efter varje slakttillfälle, den måste vara i sitt skarpaste skick. Djuret måste vara friskt, utan skador och behandlas medlidsamt och vänligt.
Slaktaren är en vältränad muslim som med ögonkontakt utför slakten samtidigt han uttalar I Guds namn, Gud är större (Bismillah, Allahu Akbar). Man skär av matstrupen, luftstrupen och halspulsådrorna utan att ryggmärgen skadas. Enligt Dr Majid Katme (Brittiska muslimska rådet) så förlorar djuret så mycket blod på snabb tid att det blir blodförlust i hjärnan. Detta skapar en naturlig bedövning. Slakten avklaras snabbt och smidigt.
Viktigt är dessutom att djuren inte får se ett annat djur dö. Detta på grund av att djuret inte ska känna sig stressad inför slakten

Varför kan inte Lars Skoog beskriva en vanlig slakt för läsarna? Hur man hanterar djuren från transporten fram till styckning.
Vi har ju alla kunnat sett via medier hur respektlöst djur hanteras utan värdighet i syfte på att spara pengar. Halalslaktat kött är för oss muslimer som en kontrollmärkning, att djuret har hanterats med högsta respekt.
Idag är halalslakt utan bedövning förbjuden i Sverige. Vi är ett utav tre länder i Europa som har detta förbud sedan 40-talet.
Daniel Lillman
SILOM, Svensk Islamisk
Litteratur- och Mediebevakning
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om