Olika rekommendationer om elavtalen

Det har varit svajigt på elmarknaden de senaste åren. Många villaägare känner sig tryggare med bundet avtal.

Övrigt2005-12-31 10:16
Men de senaste tre åren har det alltid varit en bättre affär att välja rörligt, säger Johan Öhnell, vd för Telge energi.
I januari 2005 infördes på försök så kallade utsläppsrätter i Europa. De ska se till att elproducenterna släpper ut mindre koldioxid. De som skapar el med hjälp av kol och olja måste betala extra vilket har gjort att elpriset i sin tur höjs.
I Sverige producerar vi
ingen el med kol men ibland importerar vi och får in de dyra priserna, säger Johan Öhnell.
Risken för höga importpriser har gjort att elbolagen lägger på ett högre riskpålägg.
Det behöver man inte betala om man har rörligt avtal, säger Johan Öhnell.
Elen kan i stället bli väldigt dyr under de timmar som den importeras. Hur ofta det är beror på faktorer som kyla och vattenmängd i elproducenternas magasin.
Just nu finns stora mängder vatten. Det kan bli dyrt några enstaka timmar om det är väldigt kallt, men utslaget på ett helt år är det inte mycket, säger Johan Öhnell.

Telge energi rekommenderar en kombination av rörligt och fast pris, för de som ändå känner att de vill veta någorlunda hur stor kostnaden blir varje månad.
På Vattenfall håller man inte med om bilden.
Hittills har det varit varmare än normalt och magasinsläget är ovanligt bra. Man kan tänka sig att det ändrar sig till det normala framöver och då är det risk att priset pressas upp, säger Per Thorin, privatmarknadschef på Vattenfall.
Vattenfall rekommenderar en bindningstid på två år med bytesrätt för de som bor i villa.
Att binda är ett sätt att förhindra högre kostnader. Med bytesrätten kan man fritt byta avtal om priserna sedan faller, säger Per Thorin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om