"Om för mycket händer samtidigt är vi rökta"

Än finns ingen färdig plan för hur räddningstjänsten kommer att organiseras efter den 1 maj. Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för räddningstjänsterna, väntar på underlag.

Patrik Gralberg, styrkechef vid Oxelösunds brandstation, litar inte på säkerheten för Oxelösundsborna efter den 1 maj.

Patrik Gralberg, styrkechef vid Oxelösunds brandstation, litar inte på säkerheten för Oxelösundsborna efter den 1 maj.

Foto:

Övrigt2017-03-02 05:30

– Vi lägger oss inte i de lokala eller nationella förhandlingarna, men har ganska tät kontakt med kommunerna, säger Jonas Lundborg på länsstyrelsens samhällsbyggnadsenhet.

Han har inte fått några förändringsförslag, men konstaterar att riskbilderna ser olika ut mellan kommunerna.

Räddningschefen för Sörmlandskustens räddningstjänst, Patrik Kullman, medger att det är ett knivigt läge, men lovar lika snabba utryckningar, dock med färre personer.

– Vi kommer att ta ställning till förslagen och se om de ser rimliga ut, men har ingen sanktionsrätt. Vi ser till om förändringen berör även andra kommuner än just den det handlar om. Vilken bemanning är rimlig för kommunen, säger Jonas Lundborg.

I praktiken skulle det kunna vara så att Eskilstunas eller Södertörns brandmän dras till exempelvis Gnesta, vid behov. Oavsett uppsägningar så pågår alltid de resonemangen, hur man i samverkan kan få det bästa skyddet i kommunerna.

Vad anser du om situationen just nu, när 37 personer har sagt upp sig?

– Självklart inte alls bra att det har gått så här långt. Det kan ju inte ens kommunerna tycka, säger Jonas Lundborg.

Styrkechefen Patrik Gralberg, på räddningstjänsten i Oxelösund, har sin bild klar.

– Efter den 1 maj gäller det att inte skada sig. Och nån gång per år är det en så stor insats att man drar räddningspersonal från tre fyra stationer samtidigt. Om det händer nu är vi rökta.

Här ligger ansvaret

Trosa, Gnesta, Nyköping och Oxelösunds kommuner har gått samman i gemensamma Sörmlandskustens räddningstjänst. De betalar för att Nyköpings kommun ska hantera behovet av räddningstjänst i hela området.

Nyköpings kommun är arbetsgivare för samtliga brandmän.

De enskilda kommunerna är ytterst ansvariga för att den egna kommunen har ett tillfredsställande säkerhetsläge för sina invånare.

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för räddningstjänsterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om