Omar Osman Hussein är född och uppvuxen i Somalias huvudstad Mogadishu. Där gick han i skola och bodde med mamma, pappa och sex syskon när familjen för drygt tre år sedan valde att lämna landet som präglats av snart två decenniers inbördeskrig.
Omar Osman kom med sin pappa, sina tre bröder och tre systrar till grannlandet Kenya, hans mamma till Sverige. I Nyköping var hon trygg, men saknade sin familj enormt. Hon hade svårt att koncentrera sig på sin utbildning i svenska för invandrare. Men hon lärde sig. Och via Skype lärde hon sin familj ett och annat ord.
– "Tack" betyder "stick härifrån" på somaliska, säger hon och skrattar.
I januari för ett och ett halvt år sedan återförenades familjen på Arlanda i Stockholm. En vecka senare började Omar Osman i internationella klassen på Borgmästarhagsskolan.
– Jag måste lära mig svenska för att kunna leva i Sverige och få jobb här, insåg han.
Efter snart 18 månader i Sverige talar Omar Osman nästan flytande svenska. Hur är det möjligt?
Omar Osman säger att han har haft bra lärare, namnger särskilt gärna Marie Agobian som gett honom både studietips och vågat rätta honom när han har sagt fel. Han berättar att han blev klasskamrat och vän med en kille från Somalia och att de kom överens om att prata mycket svenska med varandra.
I början var Omar Osman rädd för att säga fel, men valde att övervinna sin oro.
– Jag måste träna nu, när jag är ny i Sverige, tänkte han.
Omar Osman upptäckte att han inte blev utskrattad. Och att han hade hjälp av sina kunskaper i engelska, både när han lärde sig svensk grammatik och när han ville göra sig förstådd, men inte kunde hitta rätt ord på svenska.
Efter skoltid tränade Omar Osman på egen hand och med sina föräldrars stöd i lägenhet på S:t Annegatan. Han tittade på Lilla Aktuellt – SVT:s nyhetsprogram för barn. Han läste böcker som han lånade hem från skolan – började med enkla barnböcker och avancerade med växande kunskap till svårare böcker.
När Omar Osman stötte på ord som varken han eller hans familjemedlemmar förstod tog han hjälp av ordboken i bokhyllan eller översatte med hjälp av internet.
I augusti förra året kunde Omar Osman börja i vanlig klass, i årskurs nio på Borgmästarhagsskolan. Under läsåret har han fått lektioner i sitt modersmål och i svenska för invandrare, men också haft årskursens vanliga ämnen.
Studierna har fått ta tid. Omar Osman uppskattar att han under lärsåret har studerat hemifrån mellan tre och fyra timmar varje dag. På avslutningsdagen fick Omar Osman stipendium för sitt hårda arbete.
– Lärarna i Omar Osmans arbetslag har sett hans arbete som osedvanligt ambitiöst, som resulterat i en mycket positiv personlig utveckling, berättar Peter Sund, biträdande rektor.
Plötsligt lämnar Omar Osman vardagsrummet. Ett ögonblick senare kommer han tillbaka med ett kuvert och tar ur det fram sitt avgångsbetyg. Han är stolt. Och han har alla skäl att vara det. Omar Osmans betyg tar honom visserligen inte in på naturprogrammet, som han skulle vilja gå på för att sedan läsa vidare till pilot. Men han är behörig till ett nationellt gymnasieprogram och ska efter sommaren börja på el- och energiprogrammet på Nyköpings gymnasium Gripen.
Men innan dess ska Omar Osman Hussein få njuta av ett välbehövligt sommarlov, av att kunna ägna sig mer åt sina fritidsintressen – att spela fotboll med laget i Brandkärr och att träna på gym.