Omtvistat bygge stoppas igen
Länsstyrelsen upphävde på fredagen för tredje gången bygglovet för den omdiskuterade fastigheten på Gunnarstensgatan 10. Det är rätt ovanligt att det blir tre turer, säger Eva Doyle, jurist på länsstyrelsen.
Problemen bottnar i att byggherren genom att fylla på med jord runt huset skapar en lägre beräknad byggnadshöjd än den verkliga höjden på huset. Byggnadshöjden räknas nämligen från marknivån.
Mätresultaten för länsstyrelsen och kommunarkitekten har tidigare skilt sig åt. Nu menar även länsstyrelsen att byggnadshöjden är under gränsen sex meter. Men upphäver ändå bygglovet.
I beslutet skriver länsstyrelsen att nivåhöjningarna runt huset inte är estetiskt motiverade eller föranledda av något behov att tillgodose några funktionskrav.
Därför, menar länsstyrelsen, är det tydligt att nivåhöjningarna bara ritats in för att få beräkningen av byggnadshöjden att understiga 6 meter.
Beslutet togs bara två veckor efter det senaste bygglovet beviljats.
Det var begärt inhibition, men vi tyckte att vi kunde fatta beslut omgående, säger Eva Doyle.
Ulf Önsten, civilingenjör på Boverket, säger att det i landet är vanligare att det är kommunen som inte vill ge bygglov.
Ofta vill man på mer tätt bebyggda platser behålla ytor. Det är vanligare att kommunen inte vill tillåta och att länsstyrelsen tillstyrker bygglov,
säger han.
Boverket får ibland yttra sig om bygglov, men oftast bara om det nått regeringen, efter att ha tagits upp i länsrätt och kammarrätt.
Det är meningen att länsstyrelsen och kommunen ska ha en gemensam syn på vad som får göras i ett område, menar Ulf Önsten.
Det sker nog på de flesta håll att man träffas och pratar om hur man ser på saker och ting, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!