Omtyckta pedagogen lyfte klassen – får inte fortsätta på Freja: "Hon styrde upp", säger förälder

Föräldrar och elever kräver att kommunen river upp beslutet att inte låta en omtyckt pedagog få jobba kvar på Frejaskolan. – Hon har tillsammans med sin kollega åstadkommit mirakel - från stök till toppresultat. Vad ger det för signaler till eleverna när de inte får vara kvar? undrar en vårdnadshavare.

"För elevernas bästa så vädjar vi till Gnesta kommun att låta detta dreamteam få fortsätta jobba ihop." säger Filippa Widlund, förälder till Theo som börjar femman på Frejaskolan i höst.

"För elevernas bästa så vädjar vi till Gnesta kommun att låta detta dreamteam få fortsätta jobba ihop." säger Filippa Widlund, förälder till Theo som börjar femman på Frejaskolan i höst.

Foto:

Övrigt2018-07-16 16:30

Vid skolavslutningen fick vårdnadshavare till eleverna i klass 4B veta att den omtyckta pedagogen Maryam inte skulle få jobba kvar till hösten.

När Filippa och Tomas Widlunds son Theo började fyran möttes de av två nya pedagoger, Ann Frank Rygaard och Maryam Heshmat Azad, som målat väggarna, satt upp nya gardiner och ställt in levande krukväxter i klassrummet.

– De hade verkligen fixat i ordning så att både föräldrar och elever nästan blev lite chockade. Det var en bra start på en förändring som gett fantastiska resultat och en bra stämning i klassen, säger Fillipa Widlund.

Theo har gått i en klass med ett 20-tal elever som haft en hel del stök och problem under åren, enligt Filippa. Några elever har behövt mer resurser och stöd än vad skolan klarat av att erbjuda.

– Men när de här två pedagogerna klev in i klassrummet så styrde de upp. Det var en liten chock för det blev mer läxor och krav. Det har varit lite tufft men samtidigt har elever som haft en del svårigheter även uppmuntrats.

Nu försvinner båda de uppskattade pedagogerna till hösten.

– De här pedagogerna är ett dreamteam, två superkvinnor som kompletterar varandra så väl. Den lite mjukare Maryam från Iran som inte är legitimerad lärare men en överkvalificerad akademiker och så Ann som har flera års erfarenhet av läraryrket .

Tomas Widlund menar att Gnesta kommun, som huvudman, har rätt att förlänga en ickelegitimerad lärares anställning ett år i sänder.

Enligt skolchefen Christina Thunberg får Maryam inte fortsätta som resurspedagog utifrån budgetresurser.

– Det handlar inte om hennes behörighet utan rektor har fattat beslut om tjänstefördelning utifrån budget. Vi har en situation i Gnesta kommun där flera visstidsanställda i nuläget tyvärr inte kan erbjudas en fortsatt anställning.

Enligt skolchefen följer Gnesta kommun den arbetsrättsliga lagstiftning som finns.

Föräldern Filippa Widlund hoppas att detta inte görs för att kringgå LAS, lagen om anställningsskydd.

– Maryam har snart jobbat ett år så jag hoppas att hon inte byts ut just därför. LAS ska ju inte vara ett kryphål utan ett skydd, konstaterar Filippa Widlund.

SN har försökt få en kommentar från Lärarförbundet men utan resultat.

Utdrag ur skollagen:

18 § Om det inte finns någon att tillgå inom huvudmannens organisation som uppfyller kraven enligt 13 § eller om det finns något annat särskilt skäl med hänsyn till eleverna eller barnen, får en annan lärare eller förskollärare bedriva undervisningen. En sådan lärare eller förskollärare ska

1. vara lämplig att bedriva undervisningen, och

2. i så stor utsträckning som möjligt ha en utbildning som motsvarar den utbildning som är behörighetsgivande.

19 § Om en person som avses i 18 § ska användas för att bedriva undervisning under längre tid än sex månader, ska huvudmannen först fatta beslut om detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!