Öppen dörr för konsten

Nu större och bättre än någonsin. Årets upplaga av Gnesta konstrunda har vässat både klor och armbågar för att nå ut med sitt budskap. Konsten har en stor och viktig plats i kommunen.

Övrigt2001-09-06 18:11
Det är sex optimistiska konstnärer och en energisk kulturchef som sitter kring arbetsbordet i Mia Jarnsjös ateljé och mumsar på finska pinnar och dricker kaffe under devisen: Ingenting är omöjligt, allt är ogjort.
Här i Sverige brukar det heta Ingenting är möjligt, allt är förgjort. Men den attityden vill inte vi ha, säger Jan Backelin, konstnär och medlem i konstrundans arbetsgrupp.
Det är tredje gången som konstrundan genomförs. Tanken är att yrkesverksamma konstnärer ska visa sina arbetsplatser, arbetsmetoder och verk. Alla intresserade ska kunna stifta bekantskap med både konst och konstnär.
De första två försöken lockade många besökare. Men först nu tycker initiativtagaren, kulturchef Markku Petäjäniemi, att konstrundan har hittat sina arbetsformer.
Nytt för i år är att konstnärerna själva lett planeringen i en egen arbetsgrupp. Dessutom genomförs en samlingsutställning på biblioteket där varje konstnär är representerad med ett verk. Tanken är att besökarna ska kunna välja den eller de konstnärer som lockar mest.
Det är alltid känsligt att välja ut vilka konstnärer som ska delta i en konstrunda. I Gnesta har processen hittills varit smärtfri. I år valde arbetsgruppen ut de konstnärer som är med. En deltagaravgift för varje konstnär har också införts.
Det krävs att vi har en gräns. De konstnärer som deltar måste vara yrkesverksamma på heltid eller deltid. Vi måste ha den utgångspunkten för att få trovärdighet, säger Olle Qvennerstedt, konstnär i Blacksta.
Konstnärer är frilansande ensamvargar och konkurrerar med varandra om beställningar och köpare. Men de har också mycket att vinna på att samarbeta. Konstrundan är ett steg i den riktningen.
Vi behöver avmystifiera konsten. Vi måste öppna dörrar för andra, för de kommer inte själva och knackar på. När jag arbetat med konstrundan så känner jag att jag är del i ett sammanhang och med i en gemenskap, säger Lars Berg, medlem i arbetsgruppen och den som utformat årets påkostade informationsbroschyr.
För kommunens del är det viktigt att stärka Gnesta som en kulturkommun. Det är en del av strategin för att kunna konkurrera med de närliggande och betydligt större orterna Södertälje och Stockholm.
Bland konstnärerna här i Gnesta finns inget av den där attityden att kommunen ska göra det och det. I exempelvis Sundsvall där jag jobbat tidigare stötte jag på den inställningen hela tiden, säger Markku Petäjäniemi.
Vi konstnärer är inte vana vid att få saker och ting serverade, säger Olle Qvennerstedt.
I morgon, lördag är det dags för höstens konstrunda. 21 konstnärer öppnar sina ateljéer för allmänheten och hoppas på givande möten, samtal och att kunna öka intresset för sin konst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om