Oppositionen kritisk till flytt av sexorna – ser risk för landsbygdsskolorna

Det finns en risk att landsbygdsskolorna tappar elever och tvingas lägga ner om sexorna skulle flyttas till högstadiet. Det anser den politiska oppositionen i Nyköping som röstade nej till förslaget.

Foto:

Övrigt2019-01-31 06:11

– Vår grundinställning är att det finns en hel del andra punkter att titta på först innan man börjar prata om besparingar i skolan, säger oppositionsråd Anna af Sillén (M).

finns en hel del andra punkter att titta på först Tillsammans med övriga oppositionspolitiker röstade hon nej till förslaget att utreda en flytt av årskurs sex till högstadiet på kommunstyrelsens sammanträde i måndags.

Utredningen är en del i det sparpaket som Nyköpings kommun ska genomföra. Bakgrunden är att många elever som väljer friskolor börjar där i årskurs sex, något som leder till att det skapas hål i de kommunala sexorna som därmed blir kostsammare per elev räknat.

I ett särskilt yttrande skriver Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att det är fel att lägga ännu en omorganisation på Nyköpings högstadium innan skolan fungerar väl med goda kunskapsresultat.

– Den omorganisationen som gjordes när Nyköpings högstadium startade fungerar fortfarande inte optimalt. Vi har problem med låga kunskapsresultat och har haft problem med personalomsättning, säger Anna af Sillén.

Dessutom befarar de att en flytt av sexorna dränerar landsbygdsskolorna på elevunderlag.

– Det är ett centraliseringsproblem och innebär att man flyttar elever från landsbygdsskolor in till stan och plockar från mindre enheter till större. Det är en linje som vi vänder oss emot.

Sverigedemokraterna befarar att det ska gå ännu längre. Även om utredningen bara omfattar årskurs sex misstänker de att det i förlängningen kommer att leda till att hela mellanstadiet flyttar från landsbygdsskolorna. Dessutom skulle det innebära kostnader för skolskjuts för sexor som bor på landsbygden och ska gå i skolan i stan.

– Största skälet till att vi röstar nej är att vi är rädda för fortsättningen. Det blir ännu sämre elevunderlag på landsbygdsskolorna och det bäddar för att det inte blir så bra, säger Malin Karlsson.

M, KD och L föreslår också andra besparingsåtgärder som de anser att kommunen borde ta itu med. Exempelvis vill de sälja Horsvik, skärgårdsfastigheten som Nyköpings kommun köpte i somras. De vill också skjuta fram projekt som är planerade till 2019, minska kommunens administration, sänka kostnaderna för konsulter och möjliggöra för fler fristående förskolor för att minska kommunens behov av investeringar.

Del i ett större sparpaket

Nyköpings kommun måste hitta sätt att spara pengar för att kunna hålla 2019 års budget. I måndags fattade kommunstyrelsen beslut om att effektivisera upphandlingen, se över om det är möjligt att slå ihop gruppboenden, förbättra arbetsmiljön med färre medarbetare per chef samt att utreda en flytt av årskurs sex till högstadiet.

Sedan tidigare har all övertid som inte behövs för att uppfylla lagstadgade krav stoppats.

Kommundirektören fick också i uppdrag om att återkomma till kommunstyrelsen med ytterligare förslag för att spara pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!