I lördags avslöjade SN att kommunen betalt miljonbelopp i "månadsarvoden" till en PR-byrå, helt utan förklaring varför de har rätt till det. Inte ett ord om några månadsarvoden stod i de avtal som upprättats med byrån. Dessutom var en bilaga försvunnen, men när SN frågade kommunikationschefen om "månadsarvodet" dök bilagan upp - två år efter upphandlingen. En bilaga som var skriven på PR-byråns papper och inte heller signerad av upphandlingsenheten. Dessutom finns ingen bilaga som förklarar månadsarvoden för upphandlingen 2012 diarieförd.
– Juridiskt är det helt ofattbart, säger Sofia Remnert (L), som själv utbildar sig för att bli offentlig upphandlare.
Hon tror att det handlar om ren okunskap från kommunikationschefens sida.
– Hela organisationen måste veta vem som har rätt att teckna avtal och hur de ska skrivas. Det här är bara ett av många exempel på hur det går till när man inte använder upphandlingsenheten korrekt. Det behövs information till alla anställda och dessutom borde upphandlingschefen sitta med i kommunens ledningsgrupp, säger hon.
Nicklas Franzén (V) säger att han utgår ifrån att lagar och regler följs.
– Nyköping har tjänat in de belopp som lagts ut på kampanjen många gånger om men det måste ju gå rätt till. Men vi får väl titta över det här.
Kommunstyrelsen ordförande Urban Granström (S) berättar att frågan ska hanteras redan under måndagen.
– Det är klart att vi måste gå igenom det och se om det är några brister som måste rättas till, säger han.
Att ingen ny upphandling genomförts – i strid mot de regler som gäller för upphandlingar - tycker oppositionsrådet Anna af Sillén är konstigt.
– Det låter väldigt märkligt. Vi har regler för det här och de reglerna ska följas, säger hon.
Af Sillén vill dessutom ha ordning och reda.
– Har det inte varit det så är det allvarligt, säger hon.
Trots att PR-byrån har jobbat med Bo i Nyköpingkampanjen i tio år debiterades förra året en miljon enbart för projektledningen. Det motsvarar 1133 arbetstimmar. Vad tänker du om det?
– Jag tycker att hela den här affären låter väldigt märklig. Jag behöver sätta mig in i det här. Det finns det stora frågetecken runt hur det här har hanterats, säger af Sillén.
Urban Granström tänker även han titta närmare på debitering men tycker att det är svårt att kommentera.
– Jag vet vad vi betalar och vad vi får men jag måste titta närmare på faktureringen, säger han.
Kommunen har avsatt 3 miljoner årligen på kampanjen, enligt Granström.