Oproffsigt förd journal

Elak och otacksam. Så står det i journalen om Lisa Lundström. Ett oprofessionellt och icke-korrekt sätt att skriva journal, menar Nils Blom, biträdande chefsjusrist på Socialstyrelsen.

Övrigt2003-08-11 16:03
För varje patient inom hälso- och sjukvården förs en journal.
Journalens uppgift är bland annat att dokumentera patientens sjukdomshistoria och mediciner. Den är ett viktigt instrument för att ge personalen kunskap om patienten allt i syfte att kunna ge bästa möjliga vård.

Reglerna för journaler finns fastlagda i den så kallade patientjournallagen. I den framgår också vem som har rätt att ta del av en patients journal.
Grundprincipen är att alla patienter har rätt att ta del av sin journal. Några få undantag finns. Det kan exempelvis handla om vård inom psykiatrin där man ibland kan göra bedömningen att en patient skulle fara illa av att läsa sin journal, säger Nils Blom.
Men också andra än patienten själv kan, om patienten medger det, få ta del av journalanteckningarna. I första hand handlar det om nära anhöriga.

Lisa Lundström är 95 år, ser mycket dåligt och hör knappt alls. Hennes enda anhöriga är systersonen Sven-Åke Strand och hans fru som besöker Lisa flera gånger i veckan. Men trots att Sven-Åke Strand har begärt att få ta del av mosterns journal har han fått nej.
Spontant tycker jag det låter som om han borde ha den rätten. Att neka honom det låter onödigt byråkratiskt och formalistiskt, säger Nils Blom.

I journalen har gjorts anteckningar om mostern som Sven-Åke Strand tycker är kränkande. Bland annat står att Lisa Lundström är elak och gapar och skriker åt oss. Vidare att hon är otacksam för allt.
Oprofessionellt, menar Nils Blom. Att göra beskrivningar där man skuldbelägger patienten hör inte hemma i en journal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om