Havsörnen är den största rovfågeln i norra Europa och även en av de största i världen. Det är en mäktig syn när fågeln, som kan ha ett vingspann på 2,5 meter och kroppslängd på runt en, kommer glidande genom luften. De flesta får aldrig uppleva detta. Men de senaste veckorna har det funnits chanser för observanta Trosabor. Vid flera tillfällen har nämligen ett flertal havsörnar kunnat ses vid ön Snöholmen i Trosa hamn.
– Häromdagen kunde jag se ett tiotal där och vid att annat tillfälle var de minst fem, säger Claes Kyrk, ornitolog.
De flesta havsörnar som Claes Kyrk beskådat och tagit bilder på vid Snöholmen har varit 2-4 år gamla och inte könsmogna, det blir den vid 4-5. Men ett par stycken har varit äldre fåglar.
– I Sörmland skärgård och kustband är tätheten kanske inte likadan som i Stockholms skärgård, men det finns många havsörnspar även här. Det är en stor, fin fågel och det är verkligen roligt att den kommit tillbaka så starkt, ett friskhetstecken för naturen.
Havsörnen fridlystes 1924 då det bara fanns 45-50 par kvar i Sverige. På 1950-talet hade antalet fördubblats – men då slog i stället miljögifter till mot populationen. På 1970-talet var ungproduktionen endast en femtedel mot det normala och havsörnen var nära utrotning. Myndigheterna insåg att något måste göras och under de senaste tjugo åren har havsörnarna ökat snabbt. I dag finns det enligt Naturvårdsverket ca 700 par i Sverige.
Förutom att jaga byten, främst fisk men även sjöfågel som exempelvis skarv, har havsörnen andra energieffektivare jaktmetoder. Claes Kyrk har observerat hur havsörnarna bettet sig på skarvrika Snöholmen.
– De sitter på ön och bevakar om skarvarna tappar någon fångad fisk. Då flyger de ner och tar den från dem. Sedan kan de även stressa skarvarna till att spy upp fisken och på så sätt ta den. Det är en metod skarven har för att bli lättare och därmed kunna flyga snabbare och som havsörnen ofta utnyttjar, säger Claes Kyrk.
Han har ca 40 års erfarenhet som ornitolog och av havsörnar. Ändå har det han sett på Snöholmen förvånat honom.
– En av fem havsörnar vid ytterdelen av vasskanten på sydsidan av Snöholmen hade slagit en storskrak som den satt och åt en dag. Det är ovanligt och udda att få se en havsörn sitta och äta för när människor väl ser den har den oftast redan lyft eftersom den sett dig, säger Claes Kyrk
Varför det?
– De har en otroligt bra syn och ser allt. Havsörnen har örnkoll!