Oro bland personal att Nyköpings hemlösa dör i kylan

Kylan tränger genom kläder som hon fått av ideella föreningen Träffpunkten. Hon och alla andra hemlösa fryser in i märgen i vinterkylan och söker med ljus och lykta efter någonstans att sova. Personal på Träffpunkten är orolig över hur många hemlösa som riskerar dö i kylan.

Det finns över 70 akut hemlösa i Nyköping, enligt Socialstyrelsen. När rysskylan nu har sitt grepp om Sverige gnager oron hos personalen hos föreningen Träffpunkten, där hemlösa dagtid kan få värme. Gunilla, bilden, vet inte om hon tvingas vandra runt hela natten för att hålla värmen eller om hon kan hitta någonstans att värma sig.

Det finns över 70 akut hemlösa i Nyköping, enligt Socialstyrelsen. När rysskylan nu har sitt grepp om Sverige gnager oron hos personalen hos föreningen Träffpunkten, där hemlösa dagtid kan få värme. Gunilla, bilden, vet inte om hon tvingas vandra runt hela natten för att hålla värmen eller om hon kan hitta någonstans att värma sig.

Foto:

Övrigt2018-02-28 21:00

Femton minusgrader visade termometern på onsdagsmorgonen. Rysskylan har sitt grepp om Sverige. På Träffpunkten ska det serveras lunch, potatismos och köttbullar eller korv. Gunilla är en av närmare tio som den här dagen värmer sig i Träffpunktens lokaler. Hon är hemlös, har sovit hos en kompis i natt. Men var hon ska sova kommande natt är oskrivet.

I värsta fall kan det bli på en allmän toalett eller en trappuppgång.

– Det är kallt. Kyrkan gick in och betalade för plats på vandrarhem över julen, säger hon.

Enligt Socialstyrelsens senaste rapport har Nyköpings kommun flest hemlösa i länet. Av Nyköpings 280 hemlösa är 73 personer akut hemlösa, de saknar alltså en fast plats att bo och sova. Ideella föreningen Träffpunkten riktar sig till människor som lever i utsatta miljöer med missbruksproblem och hemlöshet.

Det finns de som vandrar hela nätterna för att hålla värmen

För många av besökarna är Träffpunkten en fristad intill Nyköpingsån vid det gamla ullspinneriet Fors. Här kan de få en stunds värme, tvätta kläder och köpa sig en lunch på krita om man inte har några pengar.

Trots den isande kylan utomhus är det färre besökare på Träffpunkten än i vanliga fall. Vad det beror på kan ha sina skäl, men hos verksamhetsansvarige Monica Ungermann gnager en oro. Kan någon ha fått köldskador? Kan någon av besökarna ha frusit till döds?

– Vi har ingen koll på det, vi kan inte ha det. Det är flera som brukar vara här som inte kommit hit på ett par dagar, så visst är det oroligt, säger hon.

Hon upplever att den akuta hemlösheten ökat, de utsatta är allt yngre och drogmissbruket tyngre.

Träffpunkten är öppen dagtid. När mörkret lägger sig hänvisas hemlösa till att lösa situationen själva. Fortsätter kylan hålla sitt fasta grepp så funderar Monica Ungermann på att öppna Träffpunkten nattetid eftersom Nyköping saknar härbärge. Men att låta gästerna sova på Träffpunkten är emot reglerna och otillåtet, vilket hon är medveten om.

– Det finns de som vandrar hela nätterna för att hålla värmen, säger hon

Även Nyköpings kyrkoherde Lars Viper har kritiserat Nyköping kommuns sätt att hantera den akuta hemlösheten.

– Det är ju väldigt tragiskt att inte Nyköping kan ha ett härbärge, säger Monica Ungermann.

Gunilla öppnar ytterdörren, en isande vind tar tag i jackan. I natt kan det bli elva, tolv minusgrader och hon vet inte vart hon kan sova.

Fotonot. Gunilla heter egentligen något annat.

Lever på bidrag

Följande intressenter finansierade Träffpunktens verksamhet enligt 2016 års bokslut:

Nyköpings församling 250 000 kr, Nyköpings kommun 510 000 kr, Övriga församlingar 75 000 kr, Röda korset 50 000 kr, frivilliga privatpersoner 170 000 kr, medlemsavgifter 30 000 kr, försäljning av lunch 80 000 kr, lönebidrag 335 000 kr. Totalt 1.5 miljoner kronor

Träffpunkten har heltidsanställd och två halvtidsanställda. Resten är volontärer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!