OS-matchen 1980 skrev både historia och framtid
Söndagens OS-final i all ära, men den gången USA:s collagegäng slog Sovjetmaskinen 1980 kommer i alla tider vara den mest klassiska OS-matchen. Den har satt djupa spår i NH 90-tränaren Jens Hellgrens och många andras hockeyfilosofi. Mer kvalitet och fart i träningen ska höja den komfortabla zonen och farten ska också ge mera kraft på isen.
Det ska sägas att USA-killarna hade en fanatisk hemmapublik, en välvillig domare och en lite tur. Men det var inte bara själva segern som var viktig för utvecklingen. Ledaren Jack Blatherwick var starkt inspirerad av den europeiska modellen, som då Sovjet behärskade bäst.
När Hellgren själv var aktiv i Luleå avverkade han det ena löp- och styrketräningspasset efter det andra med full tävlingshets på träningen, men få övningar rörde hockeyspelarens muskelgrupper. Han blev ändå enkelt bortskuffad av bjässar till motståndarbackar i en SM-semifinal och kände att två saker var fel.
Försäsongsträningen var inte anpassad till hockey, säger Hellgren. Och den fruktansvärt destruktiva hockey som spelades då och fortfarande finns kvar till stor del hos elitserieklubbar i poängnöd var början till hockeyns död i Sverige som nu har vänts av lag som Djurgården och Färjestad.
Grunden till de teorier, som till viss del kan omsättas till andra idrotter (se nedan), hittar man alltså hos den amerikanske tränaren som benade ut hur detta under var möjligt.
Jack Blatherwicks hockeyteorier är fantastiska. Från hans bok har jag hämtat mycket av grunden till mina teorier, menar Hellgren.
Saker som att använda den ökade tyngden spelare som hela tiden har hög fart får är viktigt.
Den aktiva matchvikten, säger Hellgren det lyser i ögonen på den ganska kortväxte före detta målspottaren som skulle ha tjänat mycket på att ingå i sitt eget system.
Sovjetmodellen är viktig. Inte minst när det gäller att höja den komfortabla zonen. Idealet kallar Hellgren den sovjetiska komfortabla zonen, vilket är en utopi för ett svenskt allsvenskt lag. Spelarmaterialet är inte den enda orsaken.
I ett klubblag uppkommer svårigheter när man inte får behålla alla spelare som man vill, såna som passar in i modellen. Det man måste försöka göra är att värva spelare som man tror kan smälta in i de här teorierna, menar Hellgren, som anser att torpedmodellen är ett steg på rätt riktning.
Amerikanska bedömare talade också om rena Sovjetmaskinen om Tre Kronors spel i mellanperioden mot Kanada.
Nu hade Hardy Nilsson ett extremt bra spelarmaterial att tillgå. Det gäller att gå ytterst systematiskt till väga. Först ska grundläggande färdigheter i bekvämt tempo nötas in, sedan samma färdigheter utan puck eller boll i högt tempo och så småningom blandas spelobjektet in.
Modellen bygger på att bryta ner system och köttmurar, att göra det enkla, men att göra det med så hög hastighet som möjligt.
Alla spelare har full frihet att agera med egna initiativ inom sitt arbetsområde.
Då är vi uppe på nivå fyra i femstegsraketen när det gäller att höja den komfortabla zonen.
Men när det inte fungerar på nivå fyra eller fem måste man gå tillbaka och nöta på de lägre nivåerna, så mycket individuellt anpassat som det bara går.
För den som vill se hur långt Hellgren har kommit med att införa systemet i NH 90 så finns den första hemmamatchen efter OS-uppehållet i morgon söndag.
Det kan gå på två år, med det kan också ta tio år att fullt ut genomföra det här, inflikar han.
Jämför gärna hur det ser ut i den allra yppersta världseliten. OS-finalen börjar två och en halv timme efter slutsignalen i Rosvalla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!