Osäkert om besparingar i landstinget

De föreslagna neddragningarna på barnkliniken och förlossningsavdelningen på Nyköpings lasarett ger förmodligen inte fullt ut de tänkta besparingarna. Det är en av slutsatserna i konsultgranskningen av det i vintras framlagda förslaget om den framtida sjukvården i Sörmland.

Övrigt2004-05-04 00:02
Konsultrapporten, som redovisar en ingående granskning av det omdebatterade förslaget om sörmländska sjukvårdens framtiden, släpptes på måndagskvällen. Översiktligt innehåller inte konsultrapporten några kraftigare invändningar mot det granskade förslaget, men på ett antal punkter ifrågasätter konsulten om vissa åtgärder verkligen kan ge de tänkta besparingarna.

Nedläggningen av de slutna vårdplatserna vid barnkliniken på Nyköpings lasarett ett förslag som mött mycket starka protester från allmänheten är en av de förändringar som konsulten slår ner på. I landstingets förslag skulle flytten av vårdplatserna från Nyköping till Mälarsjukhuset i Eskilstuna spara 16 miljoner kronor. Konsulten tror på en besparing som ligger några miljoner kronor lägre.
Inte heller förslaget att spara två miljoner kronor på att flytta vården av alla riskgraviditeter från Nyköping till Eskilstuna tror konsulten på. Enligt rapporten bedöms den sparmöjligheten som tveksam.
Konsulten ser inte heller någon möjlighet att spara pengar i något av de förslag som innebär att man behåller operationsverksamhet på alla tre sjukhusen i länet.
Under de närmaste två veckorna ska vi ta in synpunkter, bland annat från allmänheten, innan vi tar politisk ställning till förslaget, säger moderata landstingsrådet Gustaf Wachtmeister.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om