Ostlänken börjar byggas tidigast år 2010
Snabbjärnvägen Ostlänken kan börja byggas tidigast 2010. Sannolikt startar järnvägsbygget i Norrköping. Det framgår av en rapport som förre landshövdingen Bo Holmberg presenterade på fredagen.
Redan i november 2005 preciserade infrastrukturminister Ulrica Messing under en debatt i riksdagen den planerade byggstarten för Ostlänken till 2010.
Trots det har Nyköpings kommunalråd Göran Forssberg hoppats på en ännu tidigare byggstart, 2008. Men när nu beskedet kom talade Göran Forssberg om en delseger för Ostlänken.
Ja, visst hade 2008 varit önskvärt men det här visar i alla fall att Ostlänken kan tidigareläggas, säger Göran Forssberg, som är ordförande i det kommunernas gemensamma utredningsföretag Nyköping-Östgötalänken AB.
Bo Holmbergs rapport slår också fast att Norrköpings bangård ingår i första etappen av Ostlänken. Planerna är också att snabbjärnvägen ska dras i en tunnel sydväst genom Norrköping. Förmodligen blir det en tunnel även genom Kolmårdens branter nordost om Åby.
Enligt regeringens långtidsplan ska Ostlänken byggas någon gång mellan 2010 och 2015.
Ingen vet när Ostlänken är färdigbyggd.
Bygget tar i alla fall mindre än tio år, säger Göran Forssberg.
Överklaganden från allmänheten är största riskfaktorn mot startåret 2010, enligt Bo Holmberg. Botniabanan i Västerbotten har kraftigt försenats på grund av miljööverklaganden.
En bra dialog mellan myndigheter och allmänheten tidigt i planprocessen ska minska antalet överklaganden, tror Bo Holmberg.
Ostlänken kommer bland annat att byggas förbi Tullgarns slott genom marker som är Natura 2000-klassade.
Självklart räknar vi med att det kommer protester, säger Per Sandström, vd för Nyköping-Östgötalänken AB.
Man kan börja bygga trots att alla miljöprövningar inte är klara. Det går inte att vänta på alla prövningar, säger Per Sandström.
Genom att statens och kommunernas planeringsarbete görs mer effektivt går det att spara upp till fyra år, hävdar Bo Holmberg i sin utredning. Det kostar förstås pengar.
Banverket behöver 120 miljoner för att få extra resurser. Länsstyrelserna i Södermanland, Östergötland och Stockholm föreslås få tio miljoner kronor extra för att snabba på undersökningarna kring miljö- och kulturhistoria längs den planerade järnvägen.
Då kan fler gräva ut benbitar ur marken, säger Göran Forssberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!