Ostlänken förbi Tystberga dras över deras åkermark

Dricksvattnet i Tystberga, Sörmlandsleden, hundratals kulturminnen och minst lika många hektar jordbruksmark. Det finns mycket att ta hänsyn till när Ostlänken ska dras fram genom Nyköping. På onsdag visar Trafikverket upp sitt förslag på hur spåret ska gå från Sillekrog till Sjösa.

Gärdesta gård och den närmaste omgivningen ska bevaras.

Gärdesta gård och den närmaste omgivningen ska bevaras.

Foto:

Övrigt2017-05-19 12:15

– Det är bara att acceptera. Järnvägen ska ju dras fram någonstans och det är väl ingen som vill ha den på sin mark, säger Sölve Westergren.

Han är tredje generationen som bor på Harsta gård utanför Tystberga. Här odlar han och hustrun Marianne Westerberg framför allt spannmål på ungefär 200 hektar mark. Deras mark sträcker sig nästan upp till motorvägen, och enligt förslaget på spårdragning av Ostlänken ska snabbjärnvägen snart byggas över deras åkermark.

– Den klyver i princip hela gården.

När förslaget på hur spåret ska gå mellan Sillekrog och Sjösa nu presenteras går det rakt över många lantbrukares ägor. Även om inte själva husen måste bort blir en del snart granne med och kan få utsikt över höghastighetstågen. Och många förlorar delar av sin mark.

Den klyver i princip hela gården

En annan stor fråga som inte är löst än längs med sträckan är vattentäkten som förser hela Tystberga med dricksvatten. Spåret ska gå över vattentäkten, men det är inte bestämt hur. Både markläge och bro diskuteras.

– Vi vill minimera påverkan på vattenskyddsområdet och vi utreder profilläget vidare, säger Anne Kasselbäck, Trafikverkets projektledare för Ostlänken genom Nyköping.

Ett viktigt kulturminne som ska bevaras är Gärdesta gård med sina torpmiljöer utanför Lästringe.

– Det är svårt att placera järnvägen där utan att göra intrång, men vi har ändå lagt oss i södra delen av korridoren för att bevara så mycket jordbruksmark så nära gården som möjligt, säger Anne Kasselbäck.

[fakta nr="2"]

Sörmlandsleden måste dras om eftersom Ostlänken går över leden på tre platser. Hur är fortfarande inte bestämt. Ett annat dilemma som inte heller är löst är den smala passagen mellan E4 och Uttersjön där Ostlänken ska klämmas in.

– Där gör vi en utredning och ser vad som är mest lämpligt. Om det är att placera järnvägen på en bank som påverkar sjön eller om man ska putta lite på E4.

Minskat marknadsvärde ersätts

Marken där den nya järnvägen ska gå kommer att lösas in av staten. Markägarna ska få ersättning som motsvarar värdeminskningen av fastigheten samt ett tillägg på 25 procent. Marknadsvärdet räknas ut med hjälp av fastighetsvärderare.

Förutom själva marken som lantbrukarna blir av med kan värdet på fastigheten sjunka av flera skäl. Dels kan marken delas upp och bli svårare att bruka och dels kan lantbrukarna få längre körsträckor till följd av järnvägen. Sådant ersätts enligt det som kallas jordbruksnormen, en överenskommelse mellan Trafikverket och LRF.

Det har ju pratats om det här i 20 år nu

Andra konsekvenser som kan göra att värdet på fastigheten sjunker, exempelvis för dem som blir granne med och får utsikt över höghastighetsbanan, kan komma att ersättas, men det inte är säkert, berättar Ulla Christiansson, markförhandlare för Trafikverket.

Arbetet med att lösa in mark börjar först när järnvägsplanen är fastställd, troligtvis år 2020. Det kommer att ske efter förhandlingar med varje fastighetsägare.

Även mark som tas i anspråk under själva byggperioden samt eventuella skador på marken kommer att ersättas, enligt Ulla Christiansson.

På Harsta gård tycker paret Westergren att det är bra med besked, trots att de blir av med en del mark.

– Det har ju pratats om det här i 20 år nu, säger Sölve Westergren.

– De kan lika gärna sätta i gång så att man får det överstökat, så att vi får ett avslut, säger Marianne Westergren.

Tredje delsträckan

På onsdag håller Trafikverket öppet hus och samråd inleds för sträckan mellan Sille och Sjösa. Det är den tredje av fyra sträckor av Ostlänken genom Nyköping som presenteras:

– Resecentrum, samråd hölls i januari.

– Sjösa-Skavsta, samråd hölls den 11 maj.

– Sillekrog-Sjösa, samråd hålls onsdag den 31 maj i Tystberga skola mellan klockan 17 och 20.

– Skavsta-Stavsjö, två samråd hålls för sträckan, den 15 juni i Svalsta skola samt den 20 juni i Stavsjö.

Yttranden med synpunkter på den tredje sträckan kan skickas in till Trafikverket senast den 23 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!