Ostlänken försenas och pengar saknas

Det saknas flera miljarder för att bygga Ostlänken och den kommer inte att vara klar i tid. Det meddelade Trafikverket i sitt förslag på transportplan som lämnades till regeringen på torsdagen.

På torsdagen meddelade Trafikverket hur mycket pengar de har lagt på att bygga Ostlänken fram till år 2029.

På torsdagen meddelade Trafikverket hur mycket pengar de har lagt på att bygga Ostlänken fram till år 2029.

Foto:

Övrigt2017-08-31 21:00

– Ostlänken kommer inte att bli klar under den här planperioden, sade Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket, på en presskonferens när hon lämnade över förslaget på transportplan till infrastrukturminister Tomas Eneroth.

I stället för 2028 som sagts tidigare säger Trafikverket nu att Ostlänken kan vara klar någon gång i början av 2030-talet.

– Vi har sett att tidsplanen har skjutit i väg och det är alltid olyckligt, säger Daniel Portnoff (M), kommunalråd i Trosa.

Det är klart att det finns en osäkerhet eftersom det inte är fullt finansierat.

Urban Granström (S), kommunalråd i Nyköping är inte så förvånad över förseningen.

– Det här är Trafikverkets förslag och sedan får man se vad regeringen säger och vad vi kan göra för att korta tiden, säger han.

– Det är inte bara finansieringen det handlar om utan andra saker också, det kanske vi kan ta ikapp. Jag tycker att vi som kommun ska fortsätta att planera för 2028, så att det inte beror på oss om Ostlänken försenas.

Båda kommunalråden är dock nöjda med att Ostlänken ligger kvar i Trafikverkets planering, även om det var väntat.

Och i nuläget är 35 miljarder kronor avsatta till att bygga Ostlänken. Alla beräkningar tyder på att den kommer att kosta mer.

För att få ner kostnaden föreslår Trafikverket en mer traditionell järnväg med slipers och makadam, där tågen kan gå som fortast i 250 kilometer i timmen i stället för 320 kilometer i timmen som det hittills har planerats för.

Trots att det gör Ostlänken ungefär 10 miljarder kronor billigare saknas närmare 20 miljader kronor.

– Det är klart att det finns en osäkerhet eftersom det inte är fullt finansierat, säger Christian Udin, ostlänkenansvarig i Nyköpings kommun.

Däremot hastighetssänkningen spelar inte så stor roll för Trosa och Nyköping, eftersom regionaltågen redan var planerade att gå i 250 kilometer i timmen.

En förändring av hastigheten skulle däremot kunna få konsekvenser för exempelvis placeringen av stationen vid Skavsta.

Jag tycker att vi som kommun ska fortsätta att planera för 2028

– Ett av Trafikverkets argument att flytta stationen till bibanan var att tågen kör i kapp varandra när de kör i olika hastighet. Det argumentet försvinner ju nu, säger Urban Granström.

Trafikverkets transportplan gäller från 2018 till 2029 och det är 622,5 miljarder kronor som ska fördelas på vägar och järnväg.

Förslaget som Trafikverket lämnade till regeringen på torsdagen ska ut på remiss och därefter fattar regeringen beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!