Ostlänken leder till mer farligt gods rakt genom stan

När persontrafiken flyttas över till Ostlänken ska godstrafiken gå på gamla Nyköpingsbanan. Det innebär att mer brandfarligt och explosivt gods transporteras, inte bara genom Nyköping, utan genom alla småorter längs med järnvägen.

Järnvägen går rakt genom Nyköping. När Ostlänken byggs innebär det att mer farligt gods transporteras genom såväl Nyköping som andra småorter längs med järnvägen.

Järnvägen går rakt genom Nyköping. När Ostlänken byggs innebär det att mer farligt gods transporteras genom såväl Nyköping som andra småorter längs med järnvägen.

Foto:

Övrigt2017-01-25 00:00

Stavsjö, Ålberga, Jönåker, Enstaberga, Nyköping, Sjösa, Tystberga och Lästringe är alla orter som har vuxit upp vid järnvägen. De är också orter som Nyköpings kommun vill ska växa i framtiden.

En stor fråga, som har kommit på köpet med Ostlänken, är om och hur det ska fungera när mer farligt gods ska fraktas rakt genom samhällena. Det handlar om ämnen som kan vara explosiva, brandfarliga, giftiga, radioaktiva eller frätande och som kan orsaka skador på både människor och miljö. Exempelvis bensin, gasol, arsenik, fyrverkerier och sprayburkar räknas som farligt gods.

När persontågen slutar att gå på Nyköpingsbanan finns det utrymme att flytta dit godstransporter från andra banor där det är trångt på spåren.

– Det hör inte till uppdraget om Ostlänken, men det blir en konsekvens, säger Per Skyllberg, kommunekolog i Nyköping.

– Nu vet vi inte hur mycket det blir, men för oss blir det en mycket viktig fråga.

Hur mycket mer farligt gods som kommer att rulla genom Nyköping och övriga småorter kan Trafikverket inte svara på än. Det finns två olika scenarier. Antingen byggs bara Ostlänken. Då blir det en viss ökning av godstrafiken på Nyköpingsbanan, men förändringen blir inte så stor. Eller så byggs hela höghastighetsbanan mellan Stockholm och Göteborg respektive Malmö. Då räknar Trafikverket med att mer gods flyttar över från vägtrafik till järnväg.

– Det är en riktning man vill gå i eftersom järnvägen är säkrare för farligt gods än vägtransporter, säger Veronika Gustafsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Hon förklarar att järnvägen redan är klassad för att farligt gods ska kunna gå där. Särskilda säkerhetsregler finns för vilka avstånd som måste finnas mellan järnvägen och nybyggda bostäder och skolor.

Beroende på vilket av alternativen som blir verklighet ska Trafikverket lösa det som behövs efter hand. Godstrafik bullrar exempelvis mer än persontrafik och om ökningen blir stor behövs mer bullerskydd.

Redan i dag transporteras visst gods på Nyköpingsbanan, men det kan alltså bli mer. Per Skyllberg påpekar också att det finns positiva effekter om det innebär en överflyttning av godstrafik från väg till järnväg.

Ostlänken

När Ostlänken är klar år 2028 ska all persontrafik gå på det nya snabbspåret.

På dagens Nyköpingsbana ska bara godstrafik gå.

Med mer utrymme på Nyköpingsbanan kan godstrafik från andra spår flyttas dit.

Det finns också en ambition att flytta transporter av farligt gods från vägar och lastbilar till järnvägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!