Otippat gäng smider planer på Gnestas första boxningsklubb

Ett gäng arbetskamrater på Waldorfskolan träffas två kvällar i veckan för att träna boxning. Nu letar de med ljus och lykta efter en lokal och hittar man en samarbetspartner kanske Gnesta första boxningsklubb föds.

"Det handlar om att våga möta sig själv. Killar som vill lära sig boxas för att slåss på gatan passar inte in." säger Henrik Öhrbom i träningspausen medan han kollar in Robin Malmströms vänsterkrok.

"Det handlar om att våga möta sig själv. Killar som vill lära sig boxas för att slåss på gatan passar inte in." säger Henrik Öhrbom i träningspausen medan han kollar in Robin Malmströms vänsterkrok.

Foto:

Övrigt2018-11-22 14:05

Ett gäng arbetskamrater på Waldorfskolan träffas två kvällar i veckan för att träna boxning. Nu letar de med ljus och lykta efter en lokal och en klubb att samarbeta med.

25-årige Adam Rosman-Kvåle är idrottslärare på Waldorfskolan och var 12 år när han kom i kontakt med boxning första gången.

En strulig uppväxt i Jakobsberg innebar för hans del att boxningsklubben gav både gemenskap och fostran.

– Det är inte kontroversiellt att vi tränar boxning här på skolan. När det gäller skaderisken så tränar alla efter sina förutsättningar. Nästan all idrott har risker men fördelarna överväger ju, att nicka fotbollar påverkar självklart också hjärnan och risken för skador.

Flera elever på både mellan- och högstadiet har redan fått känna på boxning och är intresserade.

– Allt är nytt med träningen så vi hoppas bara att vi alla får plats här i salen framöver

54- årige Henrik Öhrbom kom för första gången i kontakt med boxning efter att ha brottats i fyra år. Han har boxats i klubbar som Falken och Majorna.

– Dessförinnan har jag ju också reflekterat över idiotin - varför ska man stå och slå på varandra? Det verkade ju helt meningslöst. Men boxning är ju så mycket mer och större än den fördomen, konstaterar Henrik Öhrbom.

Henrik Öhrbom som jobbar i skolans kök menar att denna fysiska individsport passat som hand i handske, för hans fysik och snabba reaktionsförmåga.

Träningen har bland annat inneburit löppass på 1,2 mil och fem träningspass i veckan, därefter har han gått vidare till sparring följt av matcher genom åren.

– Det är utsatt i ringen och där kan ingen hjälpa dig. Bara du själv och det är kanske därför man ställer upp för varandra.

– För det är kamratskapet som är helt avgörande. Det är ett gäng individer som är tajta och tillsammans ställer upp till 100 procent när det gäller.

74-årige Krister Bergenhall i Björnlunda har boxats under flera år.

– Visst har boxningen förändrats från en klassisk arbetarsport till i dag då allt fler kvinnor boxas. Under min studietid i Lund och Uppsala på 1970-talet så var hälften av boxarna i klubben studenter, säger Krister Bergenhall som är utbildad jurist.

Numera har han övergått till thaiboxning och tränar ett dussintal intresserade.

– Vildsinta 20-åriga ungtuppar säger jag nej till men kvinnor som vill lära sig försvarsteknik tar jag gärna emot som elever, säger Bergenhall som välkomnar en boxningsklubb i Gnesta.

– Men det är mycket jobb. Det krävs lokal och en tränare som kan offra en stor del av sin lediga tid flera kvällar i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!