Otydlig nämnd måste bli tydligare

Ekologi- och folkhälsonämnden fungerar bra, tycker revisorerna. Men dess roll är något oklar. Revisorerna har en tung roll i kommunen. Deras uppgift är att granska hur kommunstyrelsen och nämnderna sköter sig.

Övrigt2005-04-21 23:26
Ordförande är Rolf Hugert (m). Vice ordförande är Ann-Marie Jönsson (s). Till sin hjälp har de den professionella revisionsfirman KPMG.
Nu har revisionen granskat ekologi- och folkhälsonämnden. Det sammanfattade betyget är att den fungerar ganska bra. Politiker och tjänstemän sköter sig. Men det finns problem.
Ett av dem är de många uppdragen. De står inte i proportion till förvaltningens storlek, tycker revisorerna.
Nämnden ska sköta det mesta från att genomföra program för en ekologisk hållbarhet och miljöredovisning till att utveckla vattenvård enligt EU:s direktiv, skriva avloppspolicy och i största allmänhet försöka se till att Trosaborna håller sig friska och krya.

Kruxet är bara att nämndens roll är otydlig. Det egentliga ansvaret för vad den pysslar med ligger egentligen utspritt på flera andra nämnder. Ekologi- och folkhälsonämnden har inget eget myndighetsansvar.
Det här är något som nämnden själv uppmärksammat, framgår det av revisorernas rapport. Ledamöterna klagar på att de inte kommer in tillräckligt snabbt i beslutsprocessen. Nämndens ordförande hade hoppats på en bättre dialog.

Övriga nämnder anser å sin sida att det är deras sak att avgöra när en fråga är så viktiga att ekologi- och folkhälsan ska kallas in.
När den skapades för drygt två år sedan var avsikten att ekologi- och folkhälsofrågorna skulle få en större tyngd i det kommunala arbetet. Revisorerna har svårt att se att så blivit fallet.

Receptet de rekommenderar är att dialogen inom kommunen förbättras. Ett tungt ansvar för att ekologi- och folkhälsonämnden ska komma till sin rätt vilar på kommunstyrelsen, anser revisorerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om