Ovanligt med bojkott mot journalister

Att bojkotta journalister är inget bra sätt att tillvarata kommuninvånarnas intressen. Det menar Olle Stenholm, Allmänhetens pressombudsman. Han betecknar det som tämligen ovanligt att makthavare agerar som Oxelösunds båda toppolitiker nu gör.

Övrigt2004-04-28 22:58
Visst händer det då och då att makthavare av olika slag vägrar prata med enskilda journalister inom media men det är ovanligt.

I takt med medias växande inflytande har det nog dessutom blivit allt mindre vanligt. Oftast handlar det om att det uppstår motsättningar på ett personligt plan mellan makthavare och journalist. Men då glömmer man att journalisten faktiskt agerar som företrädare för tidningen och inte som privatperson. Båda parter pratar ju med varandra i egenskap av sina respektive roller.
Olle Stenholm talar om demokrati- och maktperspektiv.
Om en makthavare säger att han eller hon inte tänker tala med en viss journalist på en tidning är faktiskt detsamma som att säga att man inte tänker tala med den tidning som journalisten representerar. En makthavare politisk eller annan har ingen rätt att lägga sig i den interna arbetsfördelningen på tidningen, säger Olle Stenholm.

Någon klar uppfattning om vilken typ av makthavare som hamnar i konflikt med media har dock Olle Stenholm inte.
Mycket tror jag det är en personlighetsfråga. Hypotesen att politiker med en grundmurat stark politisk majoritet i ryggen lättare agerar som man nu gjort i Oxelösund ligger naturligtvis nära till hands. Men jag har inga belägg för att det är så.
Olle Stenholm tycker att det finns bättre alternativ än bojkott att ta till om motsättningar uppstår.
Ett lugnt och sansat samtal om konflikten är naturligtvis det bästa. En bojkott är knappast ett bra sätt att tillvarata kommuninvånarnas intressen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om