Överklaganden stoppar 3G-master
Tredje generationens telefoni ska vara utbyggd till årsskiftet. I Gnesta överklagas så gott som alla bygglovsbeslut från operatörerna oavsett hur besluten lyder.
Men utbyggnaden drar ut på tiden eftersom masterna kräver bygglov och i stort sett alla beslut överklagas. Avslag överklagas av operatörerna och beviljade bygglov överklagas av boende i närheten.
Vi tycker ju att operatörerna kan hitta och placera stationerna i samma master. Men en del operatörer upplåter inte sina master till konkurrenterna. Det är upprörande, säger bygginspektör Kent Dornelius.
Vid avslag har vi uppmanat sökanden att ta kontakt med oss för att hitta en lämplig placering men Aktelo är inte intresserade av att prata med oss.
Eftersom basstationerna har en viss räckvidd måste varje operatör täcka samma område. I praktiken kan det innebära att flera master måste byggas onödigt nära varandra.
I Gnesta har 3GIS AB och Aktelo AB sammanlagt ansökt om 17 bygglov för att kunna bygga ut telenätet över hela kommunen. Aktelo arbetar på uppdrag av Svenska UMTS-nät AB som i sin tur ägs till hälften av Tele2 Sverige AB och till hälften av Telia.
Vi har sökt alla bygglov som behövs. Vi bygger inte i onödan, i första hand placerar vi basstationerna på befintliga byggnader och master vilket inte kräver bygglov, säger Göran Öhlin på Svenska UMTS.
Aktelo har sökt sju bygglov, varav fyra fått avslag. Samtliga har överklagats och bolaget fortsätter att överklaga så högt det går. Blir det definitivt avslag i något ärende måste bolaget söka nytt bygglov på en annan plats för att täcka det aktuella området.
Lars Nordell på 3GIS beklagar att konkurrenterna inte vill samsas om masterna.
Det är vår största önskan, men tyvärr har det inte funkat. Vi söker alltid bygglov för master som dimensionerade för två stationer och ansöker om två teknikbodar fast vi bara behöver en.
Enligt Lars Nordell skickar 3GIS alltid med en försäkran från företagets vd att upplåta byggnaderna till andra operatörer mot en skälig hyra.
Enligt nya telekomlagen som kom i somras kan vi gå till Post- och telestyrelsen och kräva att få använda annan operatörs byggnad. Men först måste man få nej från byggnämnden. Under utbyggnaden av GSM-nätet fungerade sametableringen betydligt bättre.
Då samutnyttjades 7580 procent. Det fungerade utmärkt att hyra hos motparten, säger Lars Nordell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!