Överklagar för att få bullerplank
Kjell Andersson på Solåkravägen i Gnesta har länge klagat på buller från tågen som rusar förbi intill tomten. I sista stund har han överklagat kommunens beslut att inte göra något. Nu avvaktar kommunen länsstyrelsens syn på saken.
Kjell Andersson vill att kommunen förelägger Banverket att sätta upp bullerplank och har samlat in en namnlista från boende i området som också önskar bullerskydd.
En av kommunens miljöinspektörer har mätt upp 95 decibel på uteplatsen vid huset. Banverket har som mål att inga boende bör utsättas för mer än 70 decibel i markplan.
Men Banverket åtgärdar problemen i flera steg, i första etappen är målet att uppnå max 55 decibel inomhus nattetid. Uteplatser och trädgårdar omfattas inte och enligt Banverket finns inga pengar för extra insatser.
Det bullrar, det gör det ju. Men det finns väldigt lite kommunala pengar att lägga in av god vilja, säger miljöchef Bertil Karlsson.
Många i kommunen som bor längs järnvägen har samma problem som de på Solåkravägen. Kommunen har ingen ekonomisk möjlighet att bekosta bullerskydd åt alla.
Ett annat alternativ är att förelägga Banverket att göra något, men Bertil Karlsson tror inte att det kommer att skynda på processen.
Banverket har egentligen tagit sitt ansvar enligt den tidfrist som regeringen gett. Egentligen är det nästa steg som de boende vill tidigarelägga.
Nästa etapp i Banverkets saneringsarbete pågår mellan 2004 och 2015. Pengar till genomförandet finns först 2008.
Miljö- och byggnämndens presidium tog beslutet att avvakta Banverkets åtgärder i etapp två. I sista stund har Kjell Andersson överklagat beslutet som lämnats vidare till länsstyrelsen.
Jag har pratat med en advokat som arbetat mycket mot Banverket. Så höga ljud får det ju inte vara! Vem kan vänta till 2015? säger Kjell Andersson.
Jag är lite glad att presidiet tog det här beslutet. Nu får vi prövat hos länsstyrelsen hur vi ska behandla de här ärendena. Det är ont om prejudikat som säger hur kommunerna ska ställa sig, säger Bertil Karlsson.
Länsstyrelsen tar inte hand om själva överklagandet utan prövar bara nämndens beslut. Kommunen kan få ärendet på återremiss med uppdraget att utreda det vidare eller förelägga Banverket vidta någon åtgärd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!