Statusen som bäst i landet på barnomsorg på obekväm arbetstid fick Oxelösunds kommun i en helt färsk rankning presenterad i fackförbundstidningen Kommunalarbetaren. Där parkerar den sörmländska kustkommunen på första plats på en tio i topp-lista över de kommuner som satsar mest på barnomsorg på obekväm arbetstid i förhållande till folkmängden.
— Vi är nog ganska unika i Sverige med det här upplägget, att vi har en skiftförskola som enbart är till för barn till skiftarbetande föräldrar, säger Ewa Lundh-Kojola, chef på Stenviks förskola.
Ewa Lundh-Kojola berättar att Oxelösunds kommun erbjudit barnomsorg på kvällar, nätter och helger sedan 1998, men att den omsorgen fanns på ett par andra ställen i Oxelösund fram till 2009. Då gjordes Dalgångsskolan om till Stenviks förskola och fick specialinriktningen att erbjuda barnomsorg dygnet runt, årets alla dagar.
— I dag har vi 82 barn mellan ett och fem år gamla och 40 skolbarn inskrivna här, säger Ewa Lundh-Kojola.
Det går åt en del personal för att hålla verksamheten vid Stenviks förskola igång dygnet runt, berättar Ewa Lundh-Kojola.
— Av personalen jobbar sex personer dagtid och elva jobbar skift, varav två som går ren natt. Det som också är unikt är att vi sedan drygt ett år tillbaka har två förskollärare som arbetar skift och fler som står i kö och vill ha en skifttjänst.
Att det finns två personer i tjänst varje natt på Stenviks skiftförskola är en trygghetsfråga, förklarar Ewa Lundh-Kojola. Dels om något barn skulle bli sjukt, dels om en av personalen skulle bli sjuk, finns alltid ytterligare en vuxen på plats.
Antalet barn som sover på Stenviks förskola varje natt varierar en del, berättar Ewa Lundh-Kojola. Ibland kan det vara bara ett barn som ska övenatta och som mest handlar det om tolv – tretton barn som sover på förskolan när föräldrarna är på jobbet.
– I snitt är det fem – sex barn per natt som sover här, säger Ewa Lundh-Kojola och menar att förskolan snabbt blir som ett andra hem för de barn som är inskrivna där och sover över där.
I och med att förskolan fungerar just som ett andra hem för de barn som är inskrivna där blir det många rutiner på förskolan som är som hemma. Det serveras frukost och middag och på morgnarna följer någon i personalen med de skolbarn som ska till D-skolan och Ramdalsskolan. Till Peterslundsskolan åker barnen taxi, berättar Ewa Lundh-Kojola.