131 ton koldioxidekvivalenter per invånare 2016. I och med det så hade Oxelösund mest utsläpp av klimatgaser i Sverige per invånare under 2016.
Den stora anledningen är förstås SSAB.
► Läs också: Nu eller aldrig: Allt material från SN:s klimatserie.
– Det är kända industriorter som sticker ut, eftersom de har stora punktkällor, säger Pelle Broberg, handläggare på Naturvårdsverket, till Nyhetsbyrån Sirén.
Det är Sirén som tagit fram siffrorna via Sveriges kommuner och landstings databas Kolada.
Det är kända industriorter som sticker ut, eftersom de har stora punktkällor
Strax under Oxelösund på topplistan finns Lysekil där Preem har ett raffinaderi och Luleå där LUKAB har ett kraftvärmeverk som använder sig av gas från SSAB:s stålverk som ligger bredvid. Det här är också den enskilt största koldioxidkällan i Sverige som släpper ut nästan 1,8 miljoner ton koldioxid per år. När tidningen Sveriges natur skrev om det omsatte det till antalet Thailandsresor – och kom fram till att det motsvarar ungefär 774 000 tur och returresor.
[fakta nr="2"]
Att peka ut invånare i enskilda kommuner kan dock var vanskligt utefter sådan här statistik. En titt på topplistan visar att det oftast rör sig om mindre kommuner där ett fåtal invånare ska dela på utsläppen från exempelvis stålproduktion eller cementtillverkning.
Det ser dock ut att gå åt rätt håll i Sverige. Utsläppen av växthusgaser minskade i de flesta av landets kommuner mellan 2015 och 2016. I Oxelösund handlade det om en minskning med 31 procent. En delförklaring här är att båda masugnarna i Oxelösund gick för fullt under delar av 2015 i och med att en renovering av en masugn på SSAB:s anläggning i Luleå drog ut på tiden. Sedan stängdes en av Oxelösunds masugnar.
– Naturvårdsverkets preliminära data för 2017 på nationell nivå visar också på en svag minskning. Det är bra att det minskar, men det måste gå snabbare. För att nå målet med nettonollutsläpp senast 2045 måste Sveriges utsläpp minska med minst fem till åtta procent om året, säger Pelle Broberg.
Något som inte tas med i beräkningarna är utsläppen från enskilda medborgares konsumtion.
– Tittar man på de konsumtionsbaserade utsläppen så ger det en annan bild. Från det perspektivet har utsläppen inte minskat, utan varit i stort sett oförändrade de senaste årtiondena i Sverige och där ser vi också verkligen att det behöver hända saker, säger Pelle Broberg.
Enligt en genomgång som Sveriges television har gjort hamnar tre företag som har med ståltillverkning att göra på tio i topplistan över de som genererar mest koldioxidutsläpp. Luleå kraftvärmeverk är etta, SSAB Oxelösund fyra och SSAB Luleå hamnar på plats fem. Här handlar det dock om siffror från 2017.