Att kommunen ska ta emot ensamkommande barn, och då enbart flickor, beslutades nyligen av vård- och omsorgsnämnden. Mottagandet av ensamkommande barn regleras i en överenskommelse mellan kommunen, Migrationsverket och länsstyrelsen. Kommunen får en årlig ersättning på 500 000 kronor för åtagandet att hålla fyra boendeplatser för ensamkommande barn.
— Det är lite speciellt att vi väljer att ta emot flickor, det är inte så många kommuner som gör det, säger Mattias Jensen Pettersson, ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Mattias Jensen Petterson förklarar att valet att ta emot flickor i åldern 15 till 17 år bland annat beror på den redan existerande drogproblematik som finns bland pojkar i det åldersspannet i Oxelösund. Förutsättningarna att ta emot flickor bedömdes därför vara bättre.
— Samtidigt kan det vara en liten utmaning att ta emot ensamkommande flickor. Det kan komma att handla om barn med egna barn eller gravida flickor, säger Mattias Jensen Pettersson.
Bland de ensamkommande barn som kommer i åldersspannet 15 till 17 år är bara 5 procent flickor, men då det är så få kommuner som skriver avtal om att ta emot flickor räknar Mattias Jensen Pettersson med att de platser Oxelösunds kommun ska tillhandahålla kommer att bli fyllda ganska snabbt.
Erfarenheten visar att en boendeplats för ensamkommande barn omsätts cirka 2,5 gånger per år, vilket innebär att ett avtal om att hålla fyra boendeplatser i praktiken innebär att kommunen kommer att ta emot cirka tio barn per år. De asylsökande barnen brukar få uppehållstillstånd relativt snabbt och därefter anvisar Migrationsverket ett nytt asylsökande barn till boendeplatsen.
Innan överenskommelsen om de fyra boendeplatserna träder i kraft måste kommunen också ordna boendet rent praktiskt, säger Mattias Jensen Pettersson. Alternativen är att kommunen startar egen HVB-verksamhet, hem för vård och boende, eller köper boendet externt.
Mattias Jensen Pettersson tillägger att när asylboendet Jollen vid Sjögatan i Oxelösund blir belagt igen, vilket förväntas ske ganska snart, säger tidigare erfarenhet att det även där kommer att bo barn utan vårdnadshavare. Det är inte ovanligt att barn kommer till Sverige med en släkting som inte är barnets vårdnadshavare. De barnen blir kommunens ansvar på samma sätt som de ensamkommande flickorna.