Oxelösundsoro för överfall
Sörmlänningarna känner ökad oro för att utsättas för brott. Det visar årets medborgarmätning som polismyndigheten i Södermanland har genomfört. Mest oroliga för att drabbas av inbrott eller överfall är de boende i Oxelösund.
Undersökningen ligger sedan till grund för polisens fortsatta arbete eftersom svaren enligt Sörmlandspolisen, speglar olika tendenser på både lokal- och länsnivå.
Undersökningen visar att oron för att utsättas för brott som exempelvis överfall eller inbrott har ökat i samtliga kommuner i Sörmland. I Oxelösund är hela 75 procent av de tillfrågade oroliga för att utsättas för någon typ av brott.
Det är en ökning med nästan 20 procent sedan förra årets mätning. Närpolischef Mats Johnsson i Oxelösund kan inte förklara varför oron är så stor.
Oxelösund är en trygg plats att vara på. Risken att bli utsatt för brott här är liten, säger han.
Mats Johnson tror att enstaka händelser kan vara orsaken till att folks oro har ökat.
Vi har sett att exempelvis en del pensionärer känner sig rädda, vilket de inte har någon som helst anledning att vara. Vi jobbar mycket med ungdomar. Framför allt unga män som dricker alkohol tillhör en riskgrupp, säger Mats Johnsson.
I Nyköping, Gnesta och Trosa är många, cirka 60 procent, rädda för att drabbas av bostadsinbrott. I Nyköping och Gnesta har villainbrotten ökat men i Trosa har de i stället minskat, bland annat genom grannsamverkan varför oron enligt Trosapolisen är obefogad.
Lite överraskande placerar sig i stället Trosas ytterområde högt på listan över platser där invånare utsatts för våldsbrott. Bara Eskilstuna centrum och Hälleforsnäs har högre siffror i våldsstatistiken.
Vi känner till de här problemen men det är ingenting som avspeglas i antalet polisanmälningar, säger Christer Sjöqvist, närpolischef i Trosa.
Han tror att de relativt höga siffrorna beror på större social utslagning i exempelvis Vagnhärad.
Om tendensen fortsätter i kommande medborgarundersökningar måste vi vidta ytterligare åtgärder, säger Christer Sjöqvist.
I Gnesta är det problem med trafiken som vållar mest bekymmer. Till exempel anser 48 procent av de tillfrågade att fortkörning är ett problem i Gnesta tätort och 35 procent anser att trafikregler inte respekteras. Dessutom brukar Gnestaborna enligt Stefan Andersson vid Gnestapolisen, visa större oro än andra sörmlänningar för att åka med kollektivtrafik. I årets undersökning visar det sig att nästan tio procent av tillfrågade Gnestabor har avstått från att åka buss eller tåg de senaste tolv månaderna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!