P-avgifterna ska sätta snurr på trafiken
Det lagliga stödet för att ta ut p-avgift är att reglera trafiken, förklarar Lars Ahlman, trafikingenjör på Kommunförbundet.
Bakgrunden är ett mål i EU-domstolen redan 1990. Då fastslogs att de p-avgifter på gatumark som kommuner tar ut i trafikreglerande syfte är att betrakta som myndighetsutövande. Utslaget gällde en stad i Italien, och har tidigare inte accepterats av svenska skattemyndigheter. Men nu har regeringsrätten slagit fast att beslutet ska gälla även här. Stockholms stad är första kommun att kräva tillbaka momspengarna och flera kommuner väntas komma efter.
Men att sänka avgifterna och låta momsbefrielsen gå tillbaka till parkerarna är ingen bra idé menar Lars Ahlman. Kommunerna är dessutom i sin fulla rätt att sätta de p-avgifter som de anser behövs.
Det är nivån på p-avgifterna som gör att folk inte står hela dagen. Om man sänker p-avgifterna motverkar de sitt syfte, menar Lars Ahlman.
Men i praktiken verkar det ju som om kommunerna tjänar på p-avgifterna?
Ja, om de hade haft intresse av att göra vinst, men nu är det inte det som är syftet.
Att det i vissa orter är gratis att parkera på gator och torg, beror i allmänhet på att där inte är någon trängsel. P-avgifterna behövs helt enkelt inte.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!