På heder och samvete
Gudrun Schymans skatteaffär är av en helt annan dignitet än de förra skandalerna. Skattemyndigheten i Simrishamn anser att hennes försök att undandra sig skatt är så allvarliga att hon utöver att ha blivit upptaxerad med 150 000 kronor, åläggs att betala 28 000 kronor i straffskatt. Hennes misstag är att hon har försökt göra avdrag för middagar och resor som någon annan har betalat. Ett sådant avdrag är besöket på hotellet Maxim i Paris, som vänsterpartiet har ersatt henne för, två gånger. I de flesta fall är det riksdagen och skattebetalarna som har stått för fiolerna när Schyman har varit ute på tjänsteresa.
Ja, jag har gjort fel, erkänner, Gudrun Schyman, och tror att hon kan gå vidare som om ingenting har hänt. Papperen var i oordning och tiden räckte inte till för kontroll. Ni måste tro mig när jag säger att jag inte har gjort detta av snikenhet, skriver hon i sitt elektroniska brev till partimedlemmarna. Naturligtvis gjorde hon det. De flesta av oss kan erkänna att vi vill betala så lite skatt som möjligt. Men är ändå noga med att lämna in korrekta uppgifter till skattemyndigheten. För Schyman är det tvärtom.
Varför skaffade hon som bevisligen har svårt att hålla ordning på sina papper och är en välbetald offentlig person annars inte experthjälp. Att hon har lämnat felaktiga uppgifter till skattemyndigheten verkar inte bekymra Schyman lika mycket, som att någon skulle få för sig att hon inte vill betala skatt. Hon som till och med vill få oss att tro att hon finner njutning av det. I ett parti där höga skatter utgör fundamentet i ett välfärdssamhälle, är det naturligtvis en katastrof när partiledaren framstår som skattesmitare.
Även om partiledningen ännu en gång rycker in till Schymans försvar klingar argumenten ihåligt. Hon må vara en folktalare. Men ord betyder ingenting om de inte bekräftas i handling. Gudrun Schyman har skrivit under en deklaration på heder och samvete. Detta är inte en lek med ord.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!