På sommarensäljs dyrare mat
När den sköna sommaren är över oss passar vi på att byta diet. I mataffärerna blir sortimentet dyrare, flottare och större.
På menyn under rubriken varmrätt står det kött.
Under sommaren säljer vi framför allt grillgrejor, säger Patrik Eklund vid ICA i Gnesta.
Han styr med raska steg mot butikens så kallade grilltorg. Med tung hand ger han den översta säcken grillkol en klapp. Ett moln av svart sot formar sig kring säcken.
Det går åt en pall kol och en pall briketter varannan vecka. Sedan tillkommer massor av engångsgrillar, grilloljor och grillmat.
Mitt på året är nätterna ljusa och kylan biter inte som kring jul.
Under semestern är folk uppe längre, då äter man också mer. Många vill ta sig en nattmacka sent på kvällen. Jag är övertygad om att vi konsumerar mer.
Han har själv sett ICA:s beställningslistor. Antalet med tag två betala för en ökar under sommaren.
Folk äter finare grejor. Man vill grilla entrecote och inte slänga i sig pytt i panna. Även delikatessprodukterna blir finare.
Mellan måltiderna sörplas kaffe, också det i fritidshusets berså.
Försäljningen av kakor och saft ökar på sommaren. Och socker, det finns fortfarande många som vill göra egen saft och sylt.
Kanske är det därför som försäljningskurvan över tomma burkar stiger.
Jag vet inte varför men tanterna vill ha burkar, säger han och håller upp flera olika.
Det är torsdagseftermiddag och på köpcentret Stopp i Gnesta sorterar Anne-Marie Bergsmeds och Sanna Bergman C-vitamin vid avdelningen för frukt och grönt.
Jag kollar alltid hur vädret ska bli nästa dag. Om det ser ut att bli fint skär jag meloner innan jag går hem. Kunderna kommer tidigt nästa morgon och plockar upp sina melonhalvor på väg till stranden, säger Anne-Marie Bergsmeds.
Även på Stopp ökar försäljningen av frukt och grillprodukter. Självklart säljer dricka bättre än smör i solsken. Och inte ser det mycket annorlunda ut på andra håll i kommunen.
ICA Strandhallen i Stjärnhov hakar precis som övriga på den somriga grilltrenden.
Sommargästerna efterfrågar andra varor. Stockholmare är vana vid mat från olika delar av världen. På sommaren säljer vi mer sådana produkter, säger Janne Andersson vid ICA Strandhallen.
På Varuhuset Jarbells i Björnlunda säljer man precis som på ICA i Gnesta en aning lyxigare livsmedel som till exempel fina ostar.
Vi testar lite andra ostar på sommaren. Det är mer lagrat som Svarta Sara, Gamle Ole, Västerbottenost och dyrare ost i lösvikt, säger Åsa Holmgren vid Jarbells.
Än så länge har regnet hållit grillhysterin på sparlåga. När solen torkat upp jorden dröjer det inte lång tid innan grilloljan åter flödar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!