På spaning efter framtidens nyhetsrapportering

Vilka händelser som kommer att dominera 2018 är i allra högsta grad ovisst. Men spekulera kan man. SN har pratat med ett gäng profiler i Nyköping och Oxelösund om de nyheter som de tror kommer att prägla det kommande året.

Foto:

Övrigt2017-12-31 18:00

Nyhetsåret 2017 – ett år som i Nyköping och Oxelösund har präglats av en brinnande klockstapel, larm om mögel och trakasserier på skolor, en allvarlig boxningsskada, kidnappningsdramatik, uppgifter om höghastighetståg och bostadsbrist – är snart till ända.

Vad som kommer härnäst kan man bara sia om. Tack och lov finns det gott om siare i dessa båda städer, till vilka en nyfiken reporter kan vända sig för att blicka in i framtidens beslöjade landskap.

En av dessa, som SN har vänt sig till för att ta tempen på den nyhetsrapportering som ännu ej manifesterat sig i sinnesvärlden, är Oxelösundsbon Claus Röyem, som själv har satt ett avtryck på det gångna årets nyhetsflöde i samband med hans deltagande i den hätska debatten om cykelpassagen på Arnöleden, som rasade på insändarsidan i somras.

Claus Röyem tror att cykelsituationen i Nyköping kommer att prägla nyhetsrapporteringen 2018.

– Jag har varit på en del möten med kommunen, där jag har jag lagt fram mina tankar om cyklismen i Nyköping, som de har lyssnat noggrant på, vilket jag ser som positivt. Jag tror att det kommer att bli mycket mer satsningar på cyklism i staden nästa år, och jag tror att SN kommer att skriva mycket om detta. Det är viktigt att ni gör det, säger Claus Röyem.

En annan siare, som emellertid är försiktig med komma med framtidsprognoser, och som i stället vill presentera en förhoppning för 2018, är den omskrivna Öknaskolans tillförordnade rektor, Kirsi Östberg.

– Vad jag hoppas är att ni på SN fortsätter att anlägga ett brett perspektiv på metoo. Nu har det varit ganska mycket fokus på vad vi gör på Öknaskolan, med all rätt, det är er uppgift, men nu önskar jag att männen kunde komma fram, säger hon.

På vilket sätt borde de göra det?

– Om det nu är så att alla de här kvinnorna vittnar om saker har varit med, så är det ju män som har varit förövare. Men jag tror verkligen att de flesta är goda och underbara, precis som de flesta av våra elever, de måste stiga fram kollektivt och säga att så här vill vi inte ha det. Och om inte ni ger de goda krafterna utrymme, vilka ska då göra det? säger Kirsi Östberg.

Apropå goda krafter förutspår den oxelösundska skärgårdsprofilen Kjell Andersson, också känd som "Kjelle Greken", att de starka ledarna i hans hemstad kommer att dominera Oxelösundsrapporteringen. Detta gäller inom såväl den privata som den offentliga sektorn.

– SSAB kommer att gå bra, de kommer att leverera med råge, det känns i ryggmärgen. Sedan tror jag att hamnverksamheten kommer att gå lysande, de har ett bra ledarskap, de är duktiga och framåt och det lyfter Oxelösund som stad. Och jag tror att turismen – inte minst båtturismen, nu är kommunen har köpt tillbaka småbåtshamnen – och kommuninvånarantalet kommer att öka, säger han.

Kjell Andersson betonar att Oxelösundsnyheterna inte kan bli annat än ljusa.

– Det är positiva vibbar, det ska man veta. Vi är på frammarsch. Vi kommer att få hit många husbilar nästa sommar, säger Kjell Andersson.

Men alla ser inte lika ljust på nyhetsläget. Maria Jägerdén, ägare av Bullersta Ponnyskola, och som säger att hon hoppas på ett större utrymme för ridjournalistiken nästa år, säger att nyhetsåret 2017 har dominerats av negativa nyheter i närområdet.

– Jag skulle vilja läsa mer positiva nyheter om skolan, att eleverna får goda resultat, lär sig läsa och skriva och kommer in de utbildningar de söker. Detsamma gäller trafiknyheterna, det har varit så många olyckor och avstängningar av gator och liknande. Nästa år hoppas jag på mindre av det, säger Maria Jägerdén.

Och Robert Eriksson, chefsåklagare vid Nyköpings åklagarkammare, tror att en mordrättegång kommer att uppta en stor del av nyhetsutrymmet.

– Vi lever i en akut värld där man inte vad som kommer att hända härnäst. Men jag tror att ni kommer att skriva om en större rättegång i Katrineholm som kommer att pågå i 3 månader i Nyköpings tingsrätt. Förundersökningen har pågått sedan i maj och folk har suttit häktade misstänkta för mord i Katrineholm sedan i juni, säger Robert Eriksson och fortsätter:

– Däremot kanske ni tröttnar på att skriva om Sparbanken, den har ju hållit på med ett tag, säger han.

En person som rönte stor uppmärksamhet efter att ha dykt upp i en artikel av SN är Dagny Widén, som vid 85 års ålder bestämde sig för att lägga sitt körkort i malpåse. Hon säger att det är viktigt att vara positiv, men att hon tror att det kommande nyhetsåret kan komma att domineras av negativa nyheter.

– Jag tror att ni kommer att skriva om den här amerikanska presidenten. Jag tycker inte om honom, man vet inte vad han ska ställa till med, han verkar lite knepig. Jag har ett barnbarn som studerar till militär, jag vill egentligen inte att han ska göra det, men det var en granne som sade till mig att det kanske är bra att han gör det, för man vet inte vad som händer, nu när den amerikanska presidenten har ett så gott öga till Ryssland. Jag gillar dem inte, de är så stora, säger Dagny Widén.

Kommer Trump och Putins förehavanden ha stor effekt på livet i Nyköping?

– Nä, Trump bryr sig så inte så mycket om oss, så det kommer kanske inte att påverka oss så mycket, säger hon och avslutar:

– Sedan hoppas jag att det går bra för kungahuset. De är ju så många nu, säger Dagny Widén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!