På spaning efter unga hjältar
Michael Treschow är i Nyköping för en temakväll om ungt företagande - bristen på och värdet av. Världen förändras i en rasande takt, konstaterar han. Globaliseringen öppnar för möjligheter men skapar också bekymmer, som det svenska samhället måste hantera. Storföretagen genererar få nya jobb, jobbmöjligheterna skapas inom de små och medelstora företagen. Men det är bara fyra procent av befolkningen som startar företag för att slå mynt av sina goda idéer. Snittet bland jämförbara länder är närmare nio procent. Utan fler unga entreprenörer får Sverige problem.
Sverige lider inte brist på idéer, där är vi ofta i världsklass, men vi har brist på företagare. Det finns flera skäl till detta, ett är att löneanställningen länge varit en begränsande norm: stora organisationer ger få entreprenörer och många anställda. Att låta framtiden hänga på ett fåtal storföretags utveckling är vanskligt, se bara på Trollhättan. Ett framtidsinriktat samhälle finner tillväxtkraften i mindre, men växande privata företag. Utan en positiv anda till entreprenörskapet med början redan i skolan uppfyller vi aldrig förväntningarna på framtidens infrastruktur.
Därför måste vi identifiera och våga se dagens hinder. Det är en verklig utmaning att eliminera krångel och destruktiva skatter samtidigt som vi uppmuntrar skaparglädjen och vinstintresset i oss alla. Treschow och organisationen Ungt företagande vill nominera landets unga entreprenörer till framtidens hjältar. Gärna det. För man måste komma ihåg att till och med i sagornas värld kämpar ensamma hjältar till slut förgäves.
Olof Jonmyren, politisk redaktör
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!