På väg in i snurrig bransch
Fildelning och allmän nedgång har gjort att skivbranschen framstått som ett sjunkande skepp under de senaste åren. Men Markus Östmark tvekar inte att genomföra den gamla tonårsdrömmen att starta skivbolag. Eastground Records har kastat loss från ett hyreshus i Nyköping.
Markus Östmark sköter sitt nya bolag från ett litet arbetsrum i lägenheten. Travar av cd-skivor som ser ut att trotsa alla naturlagar ligger i rummet och här och var står en skyltdocka eller någon annan märklig inredningsdetalj. Från vardagsrummet hörs familjeljud. Barn leker. Tv:n skvalar.
Efter att ha läst ky-utbildningen till musikarrangör tog han de första stapplande stegen in i en turbulent bransch.
Att starta skivbolag har varit en gammal dröm sedan jag var tonåring. Och efter ky-utbildningen kände jag mig tillräckligt redo för att göra slag i saken, säger han.
Firman Eastground Records är registrerad. Namnet är en engelsk direktöversättning av hans efternamn, Östmark. Markus har även börjat titta på distributionskanaler. För närvarande håller bolagets premiärband Kaross på att spela in första skivan.
Det är ett band med rötterna i Skövde och Falköping som spelar Ökenrock.
Ökenrock?
Det är en undergenre till Stonerrocken.
För dem som inte hänger med är stonerrocken en musikgenre som är inspirerad av rifforienterade band från tidigt 70-tal.
Bland annat kan Black Sabbath och andra tidiga heavy metalband och psykedeliska rockband nämnas.
Ser de på dig som det stora onda skivbolaget?
Nej, säger han skrattande.
Fildelarna tycks se på skivbolagen som demoner men banden vill ju ändå nå ut, och det är där skivbolagen kommer in i bilden.
Det märks ändå ett avståndstagande gentemot de stora skivbolagen från Markus sida, vars musik han beskriver som FM-skit. Men han är ändå inte rädd för musikalisk bredd i sitt bolag.
Jag har ingen tydlig nisch på bolaget, men hårdrocken och dess undergenrer ligger mig varmt om hjärtat, säger han.
Kan du tänka dig all typ av musik, om du till exempel fick en operademo, skulle det kunna vara något för bolaget?
Javisst. Om det var tillräckligt eget och bra så.
Trots att skivbolagsbranschen i dessa tider utmålas mycket som stora förlorare var det ändå ingen tvekan om att fullfölja tonårsdrömmen att starta skivbolaget.
Det finns mycket siffror som säger emot varandra. Man kan tycka att det är rätt idiot-iskt att starta skivbolag i dessa fildelningstider, men man får lov att hålla kostnaderna nere.
Själv ser han inte fildelningen på internet som något ont.
Man kan ju inte fördöma en hel generation. Det här är något som inte går att stoppa.
Att fildelningen skulle betyda döden för skivbolagen tror han inte på.
Jag tror att skivbolagen behövs, men att licensintäkter och spelningar kanske får större betydelse som inkomstkällor än skivförsäljning. Hela skivbranschen är i förändring så man får se vart det leder.
Med intuitionen och erfarenheten som ledstjärnor hoppas han att han kan leta sig fram i en vinglig och föränderlig marknad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!