Pablo täpper till hålen i schemat med biljard
Elever pratar om mardrömsscheman och gnäller om korta luncher, långa håltimmar och noll sovmorgon. Men hur lätt är det egentligen att få ihop alla scheman för en hel skola?
Men vem gör egentligen våra scheman? S.N.U.S. tar dig med in i huvudet på en schemaläggare.
Villy Karlsson jobbar som administrativ chef på Gripenskolan och han är mannen som har pysslat ihop samtliga klassers scheman för detta läsår. Villy berättar att han redan under början av vårterminen börjar fundera över hur den kommande höstterminens timplan ska se ut.
När jag lägger scheman börjar jag alltid med det som är svårast att få ihop, till exempel IV-kurser. Det blir alltid svårt när det involverar flera klasser, lärare och salar, även språkvalen är svåra att få ihop. Självklart kan det vara lite krångligt att få ihop det så att eleverna inte krockar i matsalen för mycket, det får inte bli långa köer så att de måste slänga i sig maten.
Villy berättar att han vill att eleverna ska ha tid att andas lite mellan lektionerna, han försöker se till att lektionerna inte börjar direkt inpå varandra. Han undviker håltimmar så gott det går, och alltför långa dagar likaså.
Men hur vill eleverna själva att schemat ska se ut? Vi frågade 19-åriga Pablo Yengle på Tessinskolan.
Hur mitt drömschema ser ut? Oj Skoldagen skulle börja senare så att man får sovmorgon. Eller nej, i och för sig, då skulle man behöva gå längre in på eftermiddagarna. Ok, så här: jag skulle vilja börja klockan nio, ha två lektioner innan lunch och de skulle inte vara för långa, snarare runt 45 minuter var. Och om jag skulle få bestämma skulle lunchen vara minst en timma lång så att man hinner ladda upp sig, äta i lugn och ro och kanske spela lite biljard innan lektionerna på eftermiddagen börjar igen. Eftermiddagen skulle se ut som förmiddagen med två inte för långa lektioner. Och på fredagar skulle jag vilja sluta tidigt, det har jag aldrig fått göra!
Håltimmar är inget Pablo gillar, men ibland är de oundvikliga och han fördriver tiden med att antingen plugga eller spela biljard.
Hans tips till schemaläggarna är att ge eleverna längre lunch så att de slipper stressa i sig maten, inte lägga alltför tunga ämnen precis innan lunch eller i slutet av dagen (eftersom man segat till och har tankarna på annat håll) och att undvika hål så mycket som möjligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!