Pandemi kan döda 1 000 sörmlänningar
Drygt 1 000 sörmlänningar skulle dö om en pandemi drabbade Sverige. I går beslöt regeringen att fågelinfluensan ska klassas som allmänfarlig sjukdom. Smittskyddsläkare Carl-Gustaf Sundin menar att Sörmland står väl rustat för en pandemi.
Beslutet om klassning har inget med fågeldöden i Oskarshamn att göra. Skälen till det är att vi vill ha en beredskap. Skulle någon människa bli sjuk är det viktigt att det rapporteras. Det är också viktigt för att vi ska kunna spåra smittkällan och förhindra att fler smittas.
Både Anders Lindberg och Carl-Gustaf Sundin menar att risken att fågelinfluensan ska utvecklas till en pandemi är liten.
Ändå pågår förberedelserna för fullt för alla eventualiteters skull. Centrala krisberedskapsmyndigheten och regionala krisledningsgruppen organiserar arbetet.
I Sörmland finns runt 30 000 nyckelpersoner inom vård och andra samhällsviktiga funktioner identifierade. Skulle en pandemi drabba Sverige är det de som är prioriterade när det gäller medicin.
De beräkningarna är gjorda utifrån vad som krävs för att hålla de mest elementära samhällsfunktionerna i gång.
Förutom en begränsad mängd vårdpersonal handlar det om polis, brandkår, sjöräddning, ledningsfunktioner i kommuner och landsting, vissa media och liknande.
Beräkningen att det är just så här många som behövs bygger på att en pandemi har en livslängd på ungefär två månader.
Sedan brukar den ebba ut, precis som andra influensor, säger Carl-Gustaf Sundin.
Inom sjukvården finns en förstärkt beredskap inför en eventuell pandemi.
Vården får organiseras om. Sådant som inte är akut får skjutas på framtiden, exempelvis icke-akuta operationer. I stället kommer särskilda avdelningar att öppnas för influensapatienterna, säger Sundin.
Alla sjuka kommer dock inte att kunna beredas plats på sjukhus.
Många måste vårdas hemma. Det ställer stora krav på både primärvården och kommunerna, säger Carl-Gustaf Sundin.
Primärvården måste vid en pandemi öppna särskilda influensamottagningar. Kommunernas hemsjukvård måste expanderas så att alla sjuka som vårdas hemma får den hjälp de behöver.
I dag finns inget vaccin mot fågelinfluensan, det är fortfarande under utveckling. Däremot finns läkemedlet Tamiflu som åtminstone delvis visat sig verksamt.
Den största risken med fågelinfluensan är att viruset ska utveckla sig till en helt ny influensavariant som har förmåga till snabb global spridning bland människor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!