För många svenskar och skandinaver är instrumentet panflöjt synonymt med Dana Dragomir. Dana är född i Bukarest i Rumänien och fick sitt genombrott i Sverige med titellåten ur filmen "Mio min Mio". Hon var den första instrumentalartisten att bli etta på Svensktoppen.
Men att Dana Dragomir över huvud taget började spela instrumentet som i Rumänien - traditionellt sett endast spelas av män beror på lite av en slump. Dana Dragomir började redan vid sex års ålder vid musikhögskolan Liceul George Enescu i Bukarest där hon också tog sin examen 12 år senare. Men till en början handlade allt i tillvaron om piano.
‒Piano är ett fantastiskt instrument och det var i många år mitt huvudinstrument. Men ganska snart förstod jag hur oerhört hård konkurrensen var mellan pianister och - om det var The Faith eller Gud själv som bestämde - efter åtta år i skolan blev det en plats ledig i panflöjtsklassen. Jag bestämde mig för att testa, mest för att jag var så väldigt trött på att nöta piano, jag kände mig fjättrad vid det efter alla år. Ha, ha, det var lite en act of desperation, säger Dana Dragomir som växlar mellan svenska och engelska under intervjun.
Som 16-åring upptäcktes hon och den internationella karriären tog fart, om än tungrott med diktaturen Rumänien som bas. Efter en sejour i USA - där Dana tvingades agera spion för att få resa - hamnade hon i Sverige där det stora genombrottet kom ett par år senare. Ledmotivet till filmen Mio min Mio är komponerat av Björn Ulveaus och Benny Andersson och tonerna från panflöjten gör en stor del av den numera klassiska filmen och låten i sig är en ständig följeslagare på hennes konserter - inte minst i Skandinavien.
‒Jag har spelat den tusentals gånger men den är fortfarande fantastisk att spela. Och den kommer absolut till Oxelösund, lovar hon.
[fakta nr="1"]
Vad fick dig att fastna för panflöjten?
‒Att man genom ett så litet instrument, som går att bära med sig överallt, kan få så mycket ljud! Det fascinerar mig fortfarande trots att jag spelat i fyrtio års tid! Jag minns att jag som liten även fastnade för att det glittrar så härligt om den när man rör sig med den på scenen.
Trettonhelgens konsert bjuder på rik variation.
‒Det blir en konsert med massa olika klanger. Allt från popmusik till visor och folkmusik, rumänsk inte minst. Och dessutom blir det mycket Benny Andersson. Stundtals kommer det bli oerhört intensivt, framförallt i folkmusiken där panflöjten verkligen kommer till sin rätt, säger Dana Dragomir som befinner sig på resande fot närmare hälften av årets alla dagar.
Artisten ser mycket fram mot 2018. Efter Oxelösund väntar en konsert på Royal i Eskilstuna på söndag och sedan fortsätter spelschemat både i Sverige och internationellt.
‒Jag jobbar också just nu med en bok om mitt liv och har även ett filmprojekt på gång. Dessutom släpper jag ett par helt nya singlar nu i januari, med ny musik, säger hon och avslöjar även lite vidare framtidsplaner.
‒Jag har spelat på fantastiska scener i världen men en grej jag drömmer om att göra är Melodifestivalen. I år hann jag inte men till nästa år satsar jag stort på att vara med!